Selēna Gomesa. Publicitātes foto

Daudzu iemīļotu aktieru karjera aizsākās jau agrā bērnībā, taču, lai nepilngadīgie varētu piedalīties filmu un seriālu uzņemšanā, producentiem ir jāievēro stingri nosacījumi.

Taču tā nav bijis vienmēr. Piemēram, 1939. gadā, filmējot “Oza zemes burvi”, Džūdijai Gārlendai (1922–1969) bija jāstrādā 72 stundu maiņās, un ir zināms, ka studija MGM pat sagādāja viņai amfetamīnu, lai uzturētu viņas “darba sparu”. Jāpiebilst, ka aktrise jau desmit gadu vecumā bija kļuvusi atkarīga no narkotiskajām vielām un nomira 47 gadu vecumā no barbiturātu pārdozēšanas, vēsta  FX un “FX Life”.

Par laimi, mūsdienās darba likums pasargā nepilngadīgos aktierus no vecāku alkatības un nodrošina viņiem labākus darba apstākļus. Bērni var strādāt tikai noteiktu stundu skaitu dienā, viņiem arī jāatpūšas un jāiegūst izglītība.

Ik gadu 12. jūnijā tiek atzīmēta Pasaules diena pret bērnu darbu, kuras mērķis ir pievērst uzmanību bērnu nodarbinātības jautājumiem, kas galvenokārt aktuāli nabadzīgākajos pasaules reģionos.

Lūk, kādi likumi attiecas uz bērniem-aktieriem Amerikas Savienotajās Valstīs, kur tiek uzņemti daudzi iemīļotie seriāli:

Džekija likums

Pirmais nozīmīgais pavērsiens attiecībā uz bērnu-aktieru aizsardzību notika 1930. gadu vidū, un tajā bija iesaistīts viens no tā laika slavenākajiem aktieriem-bērniem Džekijs Kūgans (1914–1984). Kūgans kļuva slavens 1921. gadā, spēlējot kopā ar Čārliju Čaplinu (1889–1977) filmā “The Kid”.

Kūgans turpināja veiksmīgi darboties filmu industrijā un kopumā nopelnīja summu, kas mūsdienu izteiksmē būtu ap 50 miljoniem ASV dolāru. Tomēr, kad viņam palika 21 gads, aktieris atklāja, ka viņa māte un patēvs bija iztērējuši lielāko daļu viņa nopelnītās naudas un viņš pats galā saņēma tikai 2000 ASV dolāru.

1939. gadā Kūgans iesūdzēja savus vecākus tiesā, kuru arī uzvarēja, taču, par nelaimi, nespēja atgūt lielāko daļu savas naudas. Tomēr Kalifornijas štata likumdevēji pēc šī gadījuma pieņēma tā saucamo “Kūgana likumu”. Šis likums nosaka, ka katram bērnam, kurš filmējas, ir jāizveido trasta jeb uzticības operāciju fonds, kurā nonāk visi viņa honorāri. Līdzekļus no fonda nedrīkst izņemt, kamēr aktieris nav sasniedzis 18 gadu vecumu.

Jāpiebilst, ka likums tomēr problēmu pilnībā neatrisināja. Proti, tajā ir nepilnības, kuras izmantoja, piemēram, filmas “Viens pats mājās” zvaigznes Makolija Kalkina vecāki, lai tērētu viņa nopelnītos miljonus. Turklāt šis likums attiecas tikai uz Kalifornijas štatu, citiem štatiem tādu noteikumu nav.

Tomēr 2000. gadā likums tika pārskatīts un papildināts, lai noteiktu, ka fondā jābūt vismaz 15% no bērna-aktiera bruto ienākumiem. Turklāt vecākiem un aizbildņiem vairs nav atļauts piekļūt fondam, jo tas tiek uzskatīts par nepilngadīgās personas īpašumu.

Seriāla “Staigājošie miroņi” zvaigzne Čandlers Rigs, kurš atveidoja Karlu Graimsu, pēdējās sezonās pelnīja simts tūkstošus ASV dolāru (vairāk nekā 93 tūkstošus eiro) par vienu sēriju, kopumā savā kontā iegūstot vairāk nekā sešus miljonus ASV dolāru (ap 5,5 miljoniem eiro). Viņš tika izvēlēts šai lomai, kad viņam bija desmit gadi, taču jau pirms tam Rigs bija paspējis nofilmēties vairākās filmās un seriālos.

Kopumā talantīgais puisis, kurš debitēja izklaides industrijā, būdams vien piecus gadus vecs, bija redzams 77 “Staigājošo miroņu” sērijās.

Kāpēc seriālu veidotāji izmanto dvīņus?

Likumi par bērnu nodarbinātību atšķiras atkarībā no štata. Piemēram, Kalifornijā un Ņujorkā bērns-aktieris katru dienu drīkst strādāt tikai noteiktu stundu skaitu, kas ir atkarīgs no viņa vecuma. Piemēram, abos štatos zīdainim līdz sešu mēnešu vecumam ir atļauts atrasties filmēšanas laukumā divas stundas dienā, bet viņš var strādāt (t.i., tikt filmēts) tikai 20 minūtes dienā.

Jāsaka, ka filmu un seriālu veidotāji bieži izmanto identisko dvīņu pārus vienas lomas atveidošanai. Proti, kamēr viens no bērniem atpūšas, otrs strādā. Piemēram, seriāla “Svešais starp savējiem” galvenās varones Kerijas Matisones meitu Freniju atveidoja divi dvīņu pāri. Sākumā Luna un Lotta Faizeres, bet, kad viņu attēlotā varone paaugās, lomu pārņēma cits dvīņu duets – Klēra un Makena Kīnas.

Arī seriāla “Grejas anatomija” galvenās varones meitu Zolu agrīnā vecumā atveidoja dvīnes, taču kopš 11. sezonas lomu pārņēma Aniela Gambsa, kas spēlē Zolu līdz pat šim brīdim. Tas ir viņas pirmais un līdz šim arī vienīgais darbs kā aktrisei.

Tikmēr bērni vecumā no sešiem līdz astoņiem gadiem filmēšanas laukumā drīkst atrasties astoņas stundas, bet mācību gada laikā var strādāt tikai četras. Vasaras brīvlaikā bērniem ir atļauts strādāt sešas stundas dienā. Jāatzīmē, ka Kalifornijā laiks, kas tiek pavadīts veidojot frizūru un grimu, arī tiek uzskatīts par darbu.

Bērniem-aktierim arī jāsaņem darba atļauja. Interesanti, ka dažos štatos, kas regulē bērnu-aktieru darbu, piemēram, Kolorādo un Aidaho, nepilngadīgajiem nav jāsaņem darba atļauja.

Skolotājs un aizbildnis filmēšanas laukumā

Gan Kalifornija, gan Ņujorka pieprasa, lai katru darba dienu mācībām tiktu atvēlētas trīs stundas. Kalifornijā filmēšanas laukumā jābūt arī skolotājam, kurš darbojas arī kā papildu aizbildnis: viņš vai viņa rūpīgi seko nepilngadīgā drošībai un labbūtībai.

Mazajiem aktieriem filmēšanas laukumā ir noteikti ēdienreižu pārtraukumi un atpūtas periodi. Piemēram, Ņujorkā ik pēc četrām stundām ir jābūt 10 minūšu pārtraukumam. Abos štatos pirmajai ēdienreizei jānotiek sešu stundu laikā pēc nepilngadīgā ierašanās darbā.

Kalifornijā nepilngadīgai personai, kas ir jaunāka par 16 gadiem, klāt jābūt vecākam vai aizbildnim bērna redzamības attālumā. Nepilngadīgie, kas ir 16 vai 17 gadus veci, var atrasties uzņemšanas laukumā bez pavadības. Ņujorkā nepilngadīgajiem, kas ir jaunāki par 16 gadiem, filmēšanas laukumā līdzi jābūt aizbildnim, kas ir vismaz 18 gadus vecs un kurš uzrauga viņu darbu. Ņujorkā aizbildnis var pieskatīt vairāk nekā vienu nepilngadīgo.

Seriāla “Tikai slepkavības ēkā” nu jau pieaugusī zvaigzne Selēna Gomesa aktrises profesijā strādā jau kopš bērnības. Viņai bija tikai desmit gadi, kad viņa saņēma pirmo lomu bērnu seriālā “Bārnijs un draugi”. Taču pasaules slavu viņai atnesa piedalīšanās “Disney” studijas seriālā pusaudžiem “Veiverlijas burvji”. Viņas mamma un aizbildne Mendija vienlaikus bija arī viņas aģente, kura pieskatīja meitu filmēšanas laukumā.

Lasiet arī: VIDEO | Labvēlīgais tips laiž klajā singlu Šanhajā jau vakars

Lasiet arī:  Rail Baltica izmaksās 26 miljonus eiro par kilometru

youtube icon
Abonēt youtube