Foto: Pixabay/Pezibear
Daudziem noteikti būs pazīstama šī situācija – Lieldienas atnākušas, olas skaisti novārītas un nokrāsotas, arī jautrās olu kaujas jau aizvadītas. Un tad rodas jautājums – ko lai iesāk ar visu šo vārīto olu daudzumu? Ārā mest īsti neļauj sirdsapziņa un ģimenes budžets.
Avokado un olu sendvičs
Gatava avokado svaigā garša, kas papildināta ar svaigām, aromātiskām dillēm un maigām sinepēm, lieliski sader ar tunci, vārītām olām un kraukšķīgiem pilngraudu tostermaizes grauzdiņiem.
Sastāvdaļas 4 porcijām:
2 cieti vārītas olas
8 šķēles “Tastino” pilngraudu maizes
80 g “Nixe” tunča
2 avokado
4 selerijas kāti
1 buntīte diļļu vai citu zaļumu
1 ēdamkarote “Duc De Coeur” Dižonas sinepju
daži pilieni sarkano piparu mērces
Pagatavošana:
Kamēr pilngraudu maizes šķēles grauzdējas uz pannas, gatavos avokado sasmalcini ar dakšiņu. Seleriju un dilles smalki sakapā ar nazi. Visu sajauc, pievieno sinepes, sāli, piparus un sarkano piparu mērci. Iegūto krēmu smērē uz grauzdiņa, pārklāj ar tunča gabaliņu un sagrieztām olām. Visu noslēdz ar otro grauzdiņa šķēli. Labu apetīti!
Olas skotu gaumē
Šis ir mazliet neparastāks veids, kā izmantot vārītas olas, “noslēpjot” tās gardā maltās gaļas garoziņā. Ideāli, ja tev mājās ir friteris, bet noderēs arī katliņš. Kraukšķīga un sātīga recepte, kas veidos kārtīgas brīvdienu maltītes pamatu.
Sastāvdaļas 4 porcijām:
“Vita D’or” saulespuķu eļļa fritēšanai
4 vārītas olas
2 svaigas olas
250 g svaigās jauktās maltas gaļas
60 g sīpolu
4 ēdamkarotes rīvmaizes
2 ēdamkarotes “Belbake” kviešu miltu
1 tējkarote “Duc De Coeur” sinepju
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Sīpolus nomizo un smalki sagriez. Bļodā liec svaigu jaukto malto gaļu, pievieno sagrieztos sīpolus, pusi rīvmaizes, vienu jēlu olu, sinepes, sāli un piparus un visu samīci.
Pēc tam nolobi vārītās olas. Maltās gaļas masu sadali četrās daļās un apviļā ap vārīto olu, izveidojot tai gaļas kažociņu. Pēc tam šīs olas apviļā miltos, tad sakultā olā un visbeidzot rīvmaizē. Šādi sagatavotās olas fritē apmēram 5 minūtes 160 grādus karstā eļļā, kamēr izveidojas kraukšķīga garoziņa.
Krēmīgie kartupeļu un olu salāti
Šī vienkāršā kartupeļu un olu salātu recepte ir ideāli piemērota pāri palikušo vārīto kartupeļu un olu izlietošanai. Ar jogurta bāzes mērci tā ir lieliska alternatīva ogļhidrātiem bagātajai majonēzes versijai. Tāpēc šie salāti ir brīnišķīgi krēmīgi un neticami garšīgi!
Sastāvdaļas 2 porcijām
2 vārītas olas
500 g vārītu kartupeļu
1 sauja “Freshona” marinētu dārzeņu pēc izvēles
150 g “Pilos” jogurta bez piedevām
1 ēdamkarote etiķa
1/2 tējkarote “Duc De Coeur” sinepju
1-2 ēdamkarotes smalcinātu pētersīļu, diļļu, lociņu
sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Te ļoti labi noderēs vārītie kartupeļi, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas. Kartupeļus un olas sagriež plānās šķēlēs, liek bļodiņā, pievieno smalki sagrieztos marinējumus.
Mērcei sajauc jogurtu ar etiķi un sinepēm, pēc garšas pievieno sāli, piparus un sasmalcinātos garšaugus – pētersīļus, dilles un lociņus.
Mērci pārlej pārējām sastāvdaļām un kārtīgi samaisi. Salāti garšos vislabāk, ja ļausi tiem ledusskapī ievilkties vismaz stundu. Te garšos vēsi un viegli.
Avokado salāti ar brokoļiem, gurķi un olu
Atsvaidzinoši un sātīgi – avokado salāti ar brokoļiem, gurķi un vārītu olu – var būt lieliska pēcsvētku pusdienu maltīte veselīga uztura cienītājiem.
Sastāvdaļas 1 porcijai:
2 vārītas olas
½ brokoļa
1 avokado
½ svaiga gurķa
neliela buntīte diļļu
1 ēdamkarote svaiga citrona vai laima sulas
1 ēdamkarote “Primadonna” olīveļļas
1 ēdamkarote “Pilos” skābā krējuma
šķipsniņa cukura
sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Sagriez brokoli kumosa lieluma gabaliņos un tvaicē 7 minūtes (vai noblanšē nedaudz īsāku laiku). Tikmēr sagriez avokado līdzīga izmēra gabaliņos, gurķi sagriez šķēlītēs un smalki sakapā dilles. Vārītās olas sagriez daiviņās. Salātu bļodā kārto brokoļus, gurķi, avokado un olu. Mērci pagatavo, sajaucot dilles, citrona vai laima sulu, olīveļļu, krējumu, cukuru, sāli un piparus. Pārlej mērci salātiem un kārtīgi samaisi.
Siltie olu un svaigo dārzeņu salāti
Kā zināms, olās ir daudz svarīgu vitamīnu un noderīgu uzturvielu, piemēram, tās ir bagātas ar D vitamīnu, folijskābi un dzelzi. Tikmēr paprikā ir pat vairāk C vitamīna nekā apelsīnā! Tādēļ šie olu un dārzeņu salāti būs vienlaikus gardi un ļoti veselīgi!
Sastāvdaļas 1 porcijai:
2 vārītas olas
½ cukini
100 g ķiršu tomātiņu
1 dzeltenā paprika
1 sarkanā paprika
1 mazs sīpols
2 ēdamkarotes “Primadonna” olīveļļas
Zaļumi pēc izvēles
Sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Sagriez visus dārzeņus un pāris minūtes apcep uz pannas. Sagriez vārītās olas daiviņās. Tomātiņus griez uz pusēm. Visu kārto bļodiņā un pārkaisi ar smalki sagrieztiem zaļumiem. Salāti ir ēšanai gatavi!
Lasiet arī: ISIS paziņo par jauniem plāniem atriebties Krievijai
Lasiet arī: VIDEO | Keita Midltone atklāj, ka viņai diagnosticēts vēzis
Lasiet arī: Judzis: Man nebija citas izvēles, kā vien doties prom no Latvijas
Lasiet arī: Putina runasvīrs Peskovs atzīst, ka «specoperācija» izvērtusies karā
Lasiet arī: Kopdzīve, rutīna, laulības – kas katru no zodiaka zīmēm visvairāk biedē attiecībās
Lasiet arī: Šefpavāra Raimonda Zommera padomi, kā Lieldienās kļūt par olu kauju līderi
Lasiet arī: «Lūdzu, vairs nevairojaties» – sekotāji Didrihsonei pārmet pārlieku biežu atpūtu bez bērna