Venecuēlas valdība otrdien daļēji atvērusi valsts robežu ar Brazīliju un Kolumbiju, pēc kā tūkstošiem venecuēliešu devušies uz kaimiņvalstīm iegādāties pārtiku un medikamentus.

Lai arī Venecuēlas un Kolumbijas robeža ir atvērta gājējiem, automašīnām tā joprojām ir slēgta.

“Daudzi cilvēki devušies uz otru [robežas] pusi, jo mēs nevaram atrast pārtiku, bērnu autiņbiksītes, medikamentus,” aģentūrai AFP pavēstīja venecuēlietis Kristians Sančes, kurš grasījās šķērsot Simona Bolivara tiltu, lai dotos uz Kukutas pilsētu Kolumbijā.

Brazīlijas varasiestādes paziņojušas, ka galvenais robežšķērsošanas punkts uz Venecuēlas un Brazīlijas robežas atvērts arī transportlīdzekļiem, tomēr tikai uz noteiktu stundu skaitu.

Vietējie mediji vēstījuši, ka apmēram 200 brazīlieši, lielākoties tūristi, nespēja atgriezties mājās, kad Venecuēla slēdza savu robežu.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro lika 12.decembrī slēgt robežu ar Brazīliju un Kolumbiju, īstenojot valūtas reformu, kuras rezultātā no apgrozības tika izņemtas 100 bolivaru banknotes.

Maduro apgalvojis, ka ārvalstu “mafijas” uzpērk Venecuēlas valūtu, lai par to Venecuēlā iegādātos subsidētās preces un kontrabandas ceļā tās nogādātu Kolumbijā, kur tās var pārdot ar lielu peļņu.

Tomēr nedēļās nogalē pastiprinājās skaidras naudas deficīts, kas izraisīja protestus, kuros trīs cilvēki gāja bojā un 300 tika aizturēti. Maduro paziņojis, ka banknošu izņemšana no apgrozības atlikta līdz 2.janvārim.

Lai arī 100 bolivari ir nominālvērtības ziņā lielākās banknotes, to melnā tirgus vērtība ir tikai apmēram divi eiro centi.

Venecuēlā, kuras valdība īsteno kreisu politiku un ekonomika atkarīga no naftas eksporta, krītot naftas cenām, iestājusies dziļa tautsaimniecības krīze.

Saistītās tēmas: KrīzeRobežasVenecuēla

youtube icon
Abonēt youtube