Valsts asinsdonoru centrs (VADC) atkārtotiem asins donoriem vairs neveic C hepatīta antivielu klātbūtnes noteikšanas ātro testu jeb eksprestestu, aģentūru BNS informēja centra pārstāve Zane Mousavi.

Šo testu paredzēts veikt tikai pirmreizējiem asins donoriem un tiem, kuri asinis nav ziedojuši divus gadus, kā arī asins komponentu donoriem. VADC gan atgādina, ka katra asins deva pirms izsniegšanas slimnīcām tiek pārbaudīta uz HIV, B un C hepatītu, kā arī sifilisu.

Līdz šim visiem potenciālajiem donoriem – gan pirmreizējiem, gan atkārtotiem donoriem – ik reizi pirms asins vai asins komponentu nodošanas tika veikts C hepatīta eksprestests, noņemot no pirksta asins paraugu, skaidroja Mousavi. Tomēr, salīdzinot eksprestesta rezultātus ar vēlāk iegūtajiem laboratorisko izmeklējumu rezultātiem un ārvalstu pieredzi, VADC speciālisti ir nonākuši pie secinājuma, ka ekaprestesta veikšana pilnīgi visiem donoriem nav efektīva un lietderīga.

“Līdz ar to visiem regulārajiem asins donoriem iepriecinoša ziņa – pirms donācijas vairs nav paredzēts dūriens pirkstā,” sacīja Mousavi.

youtube icon
Abonēt youtube