Ja jūs lasāt šo rakstu un tas notiek darba laikā, tad ir ļoti liela varbūtība, ka jums ir garlaicīgi un jūs meklējat veidu, kā uzmundrināt sevi.

Tā nebija vienmēr. Jūsu darbs agrāk sniedza daudz jaunas informācijas, sarunu un enerģijas. Lieta tāda, ka tas viss likās aizraujošs, jo bija kas JAUNS. Jūs mācījāties jaunas lietas, ko agrāk nedarījāt. Jūs veicāt pierakstus, ar ziņkārību klausījāties kolēģu sarunas.

Ar laiku jūs pieradāt pie visa. Jums kļuva garlaicīgi. Un tas nav labi.

No kurienes rodas garlaicība?

Amerikas psihologu asociācija par garlaicību dēvē ar aktivitātēm nerealizētu vēlēšanos, kas sniedz baudu. Jūs šīs baudas vairs nesasniedzat. Psiholoģijā šāda parādība tiek saukta par pierašanu: jo biežāk jūs veicat monotonas darbības, jo mazāk tās stimulē domāšanas procesu. Ar laiku smadzenes principā pārstāj uztvert tās kā rīcības stimulatoru.

Kas tad jādara, lai atkal justos ieinteresēts?

  • Mainiet savu domāšanas vidi no “Kas jāizdara šodien?“ uz “Ko es varu iemācīties šodien?”
  • Izveido uzskaites sistēmu, kas palīdz sekot jaunu zināšanu daudzumam.

Svarīgi ir saprast, ka jūs neesat zaudējis savu spēju mācīties. Pat ja jums liekas, ka esat apguvis savu specialitāti no “A” līdz “Z” un kļuvis par īstu ģēniju – vienmēr ir kur tiekties tālāk.

Sainfilda sistēma

Amerikāņu aktieris un komiķis Džerijs Sinfilds (Jerry Seinfeld) ir teicis daudz labu lietu. Pirms dažiem gadiem kāds komiķis iesācējs  pajautāja Džerijam, vai viņam ir kādi ieteikumi jauniņajiem.

Un viņš atbildēja, veids, kā kļūt par labāku komiķi, ir rakstīt labākus jokus, bet lai rakstītu labākus jokus, ir jāraksta katru dienu.

Viņš ieteica iegādāties lielo sienas kalendāru, sarkano marķieri un atzīmēt tās dienas, kad bija izdomāti vismaz daži joki. Galvenais uzdevums – izveidot sarkano krustu ķēdīti un nepārtraukt to.

Iespējams, tas izklausās garlaicīgi, taču pamēģināt šādu veidu derētu katram garlaikotam darbiniekam.

Kā tas strādā?

  • Piezīmju grāmatā izveidojiet divus stabiņus. 1. “Datums”, 2. “Ko es iemācījos šodien?”
  • Katras dienas beigās pirms pametat darba galdu, ierakstiet datumu pirmajā stabiņā un VIENU jauno lietu, ko šodien uzzinājāt. Nav svarīgi – par sevi, darbu, kolēģi vai kompāniju kopumā.

Kad būsiet to izdarījis, turpmāk, ienākot ofisā no rīta, pirmā lieta, ko uzdosiet sev: “Ko es varētu iemācīties šodien?”

Šāda veida regulārie pieraksti stimulēs jūsu ziņkārību, un jūs tieksieties pēc dažādiem veidiem uzzināt jaunas lietas un iesaistīsities sarunās ar lielāku interesi.

 


Avots: under30ceo.com

Saistītās tēmas: DarbsGarlaicībaPsiholoģija

youtube icon
Abonēt youtube