Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) faktu noskaidrošanas misija secinājusi, ka ķīmisko ieroču uzbrukumā 4.aprīlī Hān Šeihūnā, Sīrijas Idlibas provincē, izmantots zarīns, teikts slepenā ziņojumā.

OPCW ziņojums tagad tiks izskatīts kopīgā ANO un OPCW komisijas sēdē, lai noskaidrotu, vai aiz uzbrukuma stāv Sīrijas valdības spēki.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija paziņoja, ka viņai ir visaugstākās pakāpes uzticība OPCW ziņojumam, kas sniedz galīgos secinājumus par uzbrukumu ar zarīna gāzi.

“Tagad mēs zinām neapgāžamu patiesību un sagaidām neatkarīgu izmeklēšanu, lai apstiprinātu, tieši kurš ir atbildīgs par šiem brutālajiem uzbrukumiem,” teikts Heilijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka 4.aprīlī ķīmiskās gāzes uzbrukums nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā, Sīrijas Idlibas provincē, laupīja dzīvību vismaz 87 mierīgajiem iedzīvotājiem.

Nemiernieki, ASV un Turcija paziņojuši, ka atbildīgs par uzbrukumu ir Asada režīms, bet Damaska un tās sabiedrotā Krievija noliegušas šādas apsūdzības.

Pāris dienas pēc ķīmiskā uzbrukuma ASV ar raķetēm apšaudīja Sīrijas gaisa spēku bāzi, no kuras varētu būt veikts šis uzbrukums.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

youtube icon
Abonēt youtube