Foto: Antiochian Archdiocese/Flickr

Turcijas varas iestādes sola veikt rūpīgu izmeklēšanu pret visiem būvniekiem, kuri tiek turēti aizdomās par negodprātīgu māju un veselu dzīvojamo kompleksu celtniecību, kas zemestrīču laikā sabruka kā kāršu namiņi.

Kā ziņo Reuters, jau ir zināms, ka aizturēti 113 aizdomās turamie. Viceprezidents Fuats Oktajs sacīja, ka līdz šim ir identificēts 131 aizdomās turamais, kurš ir atbildīgs par ēku sabrukšanu.

Vides ministrs Murats Kurums norādījis, ka desmit provincēs zemestrīces rezultātā sagruva vai smagi cieta 24 921 ēka. “Ir izdoti rīkojumi par 113 cilvēku aizturēšanu,” sacīja Oktajs, piebilstot, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta attīstītājiem, kuru mājas tika smagi bojātas vai sabrukušas, aprokot cilvēkus zem gruvešiem.

Policija Stambulas lidostā aizturējusi arī Antakijā sabrukušā dzīvojamā kompleksa attīstītāju brīdī, kad viņš kāpis lidmašīnā, lai dotos uz Melnkalni. Šis elitārais 12 stāvu dzīvojamais komplekss tika uzcelts pirms desmit gadiem un sastāvēja no 249 dzīvokļiem. Aizturētais prokuroriem sacīja, ka nezina, kāpēc komplekss sabruka, un viņa vēlme doties uz Melnkalni nav ar to saistīta.

Tikmēr opozīcijas partijas apsūdzējušas valdību nepareizā uzraudzībā, kā būvuzņēmēji ievērojuši būvnormatīvus, kas tika ieviesti pēc 1999. gada zemestrīces, lai padarītu mājas izturīgākas.

Turcijā un Sīrijā dabas katastrofā bojā gājušo cilvēku skaits pārsniedzis 33 000, kas to padara par nāvējošāko zemestrīci kopš 1939.gada un sesto nāvējošāko dabas katastrofu šajā gadsimtā. ANO norāda, ka bojā gājuši arī simtiem bērnu. Turcija norāda, ka apmēram 80 tūkstoši iedzīvotāju atrodas slimnīcās, vismaz viens miljons mitinās pagaidu patversmēs, bet vairāk nekā 6 000 ēku ir sagrautas.

Varas iestādes ziņo, ka zemestrīce skārusi apmēram 13,5 miljonus iedzīvotāju platībā, kas stiepjas 450 kilometrus no Adanas rietumos līdz Dijarbakirai austrumos, un 300 kilometrus no Malatajas ziemeļos līdz Hatajai diendvidos. Sīrijas varas iestādes ziņo par bojāgājušajiem pat Hamā, kas atrodas 250 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Jau vēstīts, ka internetā strauji izplatās aculiecinieku ievietoti video, kā viņu acu priekšā zemestrīces rezultātā brukušas daudzdzīvokļu ēkas, un kāda panika valdījusi  ielās.

Lasiet arī: Prigožins: Desmit miljoni amerikāņu vēlas Vagner rindās karot pret NATO

Saistītās tēmas: SīrijaTurcijaZemestrīce

youtube icon
Abonēt youtube