Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti un nozares profesionāļi 19.oktobrī preses konferencē informēs sabiedrību par gaidāmo gripas sezonu, pagājušās gripas sezonas tendencēm un vakcinēšanos, aģentūru LETA informēja centra pārstāve Ilze Arāja.

Preses konferencē piedalīsies veselības ministre Anda Čakša, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu vakcinācijas centra vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras docente Dace Zavadska, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, kā arī Nacionālā veselības dienesta Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktora vietniece Antra Fogele.

SPKC dati liecina, ka pagājušā gripas sezonā saslimušo skaits ar gripu bija gandrīz divas reizes lielāks nekā iepriekšējā sezonā un gripas izraisīto pneimoniju skaits, kad bija nepieciešama pacientu hospitalizācija, bija par trešdaļu lielāks nekā 2015.-2016.gada sezonā. Vissmagāk gripa skāra gados vecākus cilvēkus.

SPKC norāda, ka Latvijā ir vieni no zemākajiem pretgripas vakcinācijas rādītājiem Eiropā. Katru gadu pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% Latvijas iedzīvotāju. Riska grupā, kas ir iedzīvotāji virs 65 gadiem vakcinējas 2% līdz 4%.

Speciālisti atgādina, ka gripa ir akūta vīrusu infekcija, kas rudens-ziemas periodā ātri izplatās no cilvēka uz cilvēku. Gripas vīrusu infekcija skar augšējos elpceļus un plaušas. Gripu var pārslimot gan vieglā, gan smagā formā, dažreiz tā var izraisīt nāvi. Gripas komplikācijas var būt bakteriāla pneimonija, vidusauss un deguna blakus dobumu infekcijas, kā arī hronisku slimību, piemēram, sirds mazspējas, astmas vai diabēta saasināšanās.

Lai pasargātu sevi no gripas, vakcinācija ieteicama ikvienam, tomēr SPKC epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuriem ir augsts ar gripu saistīto komplikāciju risks.

Arāja skaidroja, ka, mainoties gripas vīrusiem, katru gadu vakcīna tiek izstrādāta no jauna, tāpēc vakcinācija jāveic katru sezonu. Vakcinācija samazina gan saslimušo skaitu, gan ar gripu saistīto hospitalizāciju skaitu, kā arī gripas izraisīto komplikāciju un ar to saistīto nāves gadījumu skaitu.

Saistītās tēmas: BrīdinājumsGripaspeciālistu viedokļi

youtube icon
Abonēt youtube