Par kādu mūziku ir gatavi maksāt Latvijas iedzīvotāji, laikā, kad praktiski visu var “nokačāt” internetā par velti? Statistika nemelo! Ventspils domes atbalstītā muzikālā hitparāde “Digitop100” parādīs, par kurām dziesmām latvieši ir gatavi atvērt maciņus.

 

Pašu pirktāko singlu topa pirmais desmitnieks noslēdzas ar soulmūzikas izpildītāju Sam Smith. Viņš ir viens no “karstākajiem” jaunajiem māksliniekiem – Latvijā viņa hīts “Too Good At Goodbyes” atrodams desmitajā pozīcijā.

Repera Post Malone kompozīcija “Rockstar”, salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu, cēlusies par vienu pozīciju, tādejādi, nonākot hitparādes pašā galvgalī.

Reps ir populārs visā pasaulē, tāpēc nav brīnums, ka arī ”Digitop 100” singlu parādē amerikāņa atslābinošā regejveidīgā dziesma ir jau desmit nedēļas.

Dziesmai “Rockstar” pa pēdām min Selēnas Gomesas un Marshmello duets “Wolves”. Nedēļas laikā tā piedzīvojusi kāpumu – no ceturtās vietas uz otro.

Arī trešajā vietā reps – šoreiz no izpildītāja vārdā Lil’ Pump. Interesanti, cik pasaulē ir reperu, kuru pseidonīmā ir vārds “sīkais” vai “mazais”, tas ir, Lil’? Viņi tā arī nekad nepieaug?

Ailīti zemāk ierindojusies parasta popdziesma ar latiņamerikānisku akcentu – mūžīgo latino harmoniju krustojums ar mūsdienīgu skanējumu, jeb dziesma “Havana” dziedātājas Camila Cabello izpildījumā.

Ja amerikāņu reps topā ir līdera pozīcijās, to nevar teikt par repu krievu valodā, lai gan arī šajā jomā ir izņēmumi, piemēram, duets “MiyaGi & Endšpiļ” no Vladikaukāzas, kas kļuvis pazīstams pateicoties rotācijai interneta vietnēs “YouTube” un “Vkontakte”. Mūsu singlu topā jau 17 nedēļas ir viņu dziesma “I Got Love”, kas nedēļas laikā pacēlusies par divām pozīcijām un tagad ieņem 16. vietu.

Starp citu, izskatās, ka legālais singlu lejupielādētājs ir gados pavisam jauns cilvēks, ja vēl precīzāk – pusaudzis, kurš klausās repu, kā nekā ierindas popmūzikas topā ir pavisam maz.

  1. vietā šonedēļ debitējusi Rita Ora ar dziesmu “Anywher” – ļoti lipīgs gabals, kura skaistā melodija labi apvienojas ar jestru ritmu pie kura gribas gan padziedāt, gan padejot.

Arī ģitārroks topā ir deficīts, taču arī ar izņēmumiem kā, piemēram, amerikāņu rokeri “Imagine Dragons”, viņu “Thunder” ir iesprūdusi 29. vietā. Tiesa, roks – tā tomēr lielākoties ir albumos klausāma mūzika. Jau pieminētie “Imagine Dragons” ir topa pirmajā desmitniekā, viņu plate “Evolve” ir septītajā vietā.

Šo desmitnieku noslēdz kantri-reivs Avicii versijā – zviedru producenta un dīdžeja albums  „AVĪCI (01)”. CD iznācis augusta beigās un kopš tā brīža pamatīgi nogruntējies daudzu valstu toptabulās. Diemžēl, Avicii no pirmā desmitnieka izstūmis pašmāju grupas “Prāta vētra” albumu “7 soļi svaiga gaisa”.

Te nu būtu īstais brīdis uzzināt, kas notiek latvju mūzikas druvās un arumos. Kopējā albumu topā mūsējiem situācija ir skumja. 16. vietā ir “Prāta vētras” labāko dziesmu kompilācija “Izlase 2000 – 2010”, 23. vietā parādas Intars Busulis un “Abonementa Orķestris” ar “Nākamo pieturu”, vēl trīs pozīcijas zemāk reperis Ansis ar digitālo albumu “Balzams”, bet uzreiz aiz viņa kolēģis Mesa, kurš kādreiz bija pazīstams kā Gacho, ar savā vārdā nosaukto ripuli. Vēl albumu topā manāms Dons, “Singapūras Satīns”, “Astro’n’out”, “Musiqq”, Ozols & “Tehnikums”, “Carnival Youth” un “The Sound Poets”, bet tas pirmajā simtniekā arī viss. Pie tam arī minētie vārdi meklējami tuvāk Top 100 astei.

Līdzīga situācija valda arī singlu topā. No vietējiem māksliniekiem tajā visaugstāk ir – uzminiet – kurš?! Protams, “Prāta vētra”, šoreiz ar dziesmu “Tevis dēļ”. Taču velti to meklēt topa spicē vai tuvu tai, šis gabals rēgojas pieticīgajā 46. vietā. Pats trakākais, ka pirmajā simtniekā ir tikai vēl viena dziesma, un tā meklējama 98. ailē – tas ir “Prāta vētras” un “Musiqq” kopdarbs “Debesis iekrita tevī”.

Lai kāds neiedomātos, ka latvieši atmetuši dziesmu komponēšanu, nākas ņemt talkā lokālo hitparādi, kuras Top 15 ir septiņas “Prāta vētra” dziesmas (trešajā ailē – “Rudens”), “Instrumenti” (4. vieta, “Visa par daudz”), Intars Busulis & Co (7. vieta, “Miglas rīts”), kā arī Ansis (15. vieta, “Zāles”). Starp citu, tieši šo reperi gribētos dēvēt par lielāko lokālo “Digitop100” atklājumu: lai gan viņš darbojas jau vairāk nekā desmit gadus un savā oficiālajā diskogrāfijā var ierakstīt septiņus (!) soloalbumus, diez vai viņa vārds līdz šim bija zināms plašākai auditorijai. Tagad būs.

Atgriežoties pie kopējā albumu topa, te pirmajā pieciniekā ir pasaules zvaigznes Ed Sheeran albuma “Divide” “de luxe” versija. Ceturtajā – Sam Smith saldā balss albumā “The Thrill Of It All”. Savukārt pirmo trijnieku atkal aizņēmuši radikālie reperi. Trešajā vietā Floridas repera ar praktiski neizrunājamo skatuves vārdu Xxxtentacion albums “17”. Viņa īstais vārds ir Džasē Dveins Onfrojs. Interesanti, ka reps ļoti agros gados kļuva par viņa profesiju un būtībā izglāba šo puisi no cietuma, jo skolā Onfrojs nepārtraukti kāvies un grēkojis arī citos disciplīnas jautājumos. Nav zināms, ar ko tas būtu beidzies, ja Džasē nebūtu sācis ražot savus repa gabalus un likt tos Soundcloud. Patiesībā tieši viņš ir tā saucamā “soundcloude rap” aizsācējs.

Otrajā vietā ir visuresošais Post Malone ar savu relīzi “Stoney”, savukārt pirmajā jau otro nedēļu pēc kārtas ir Lil Peep ar savu šedevru “Come Over When You’re Sober, Pt.1”. Nosaukums ir patiesi lielisks, to varētu tulkot kā “kad būsi skaidrā, piekāp – pirmā daļa”.

Saistītās tēmas: Digitop100

youtube icon
Abonēt youtube