Pirms četriem gadiem Kriss Nadžels (Chris Nagele) izdarīja to pašu, ko daudzi citu tehnoloģiju kompāniju vadītāji tajā laikā – viņš pārcēla savu komandu uz atvērtā tipa ofisu. Līdz tam viņa darbinieki strādāja no mājām, bet viņš vēlējās, lai visi atrodas vienuviet, izveido ciešākas saites un veiksmīgāk sadarbojas. Ātri vien noskaidrojās, ka Nadžels bija pieļāvis milzīgu kļūdu. Iecerētā rezultāta vietā viņš dabūja deviņus nelaimīgus darbiniekus ar sliktākiem produktivitātes rādītājiem un liekas galvassāpes sev. Ziņo raidsabiedrība BBC.

2015. gada Aprīlī, pēc aptuveni trīs gadiem pavadītiem atvērtā plāna ofisā Nadžels pārcēla savu uzņēmumu uz ofisu, kurā katram bija sava telpa un katrai telpai – aizveramas durvis.

Liels skaits kompāniju ir pieņēmušas atvērto plānojumu. Aptuveni 70% ASV kompāniju šobrīd darbojas pēc šī modeļa. Tomēr pētījumi liecina, ka mēs esam par aptuveni 15% mazāk produktīvi, mums ir grūtāk koncentrēties un mēs esam pakļauti uz pusi lielākam riskam saslimt strādājot atvērtā tipa ofisā salīdzinot ar tradicionālo, noslēgto tipu.

Kopš pārvākšanās Nadžels  ir dzirdējis vairākus citus tehnologiju nozares pārstāvjus, kuri ilgojas pēc noslēgtā ofisa dzīvesstila. “Daudzi piekrīt, ka nevar izturēt atvērto ofisu,” viņš saka. “Viņi nevar paveikt savus uzdevumus un tāpēc nākas vairāk darīt mājās.”.

Ir mazticami, ka atvērto ofisu bums tuvākajā laikā pāries, tomēr pastāv uzņēmumi, kuri seko Nadžela piemēram un atgriežas pie privātām telpām.

Viens no galvenajiem iemesliem kādēļ mums patīk darba telpa ar četrām sienām un durvīm, kuras var aizvērt, ir koncentrēšanās. Patiesībā mēs ļoti sliktu darām vairākus darbus vienlaicīgi un pat mazi traucēkļi mūsu uzmanību var novērst līdz pat 20 minūtēm.Tāpat, noteiktas atvērtās telpas var negatīvi ietekmēt mūsu atmiņu. Mēs saglabājām informāciju labāk, kad sēžam vienā vietā, saka Sallija Augustīna (Sally Augustin) vides un dizaina psiholoģe “La Grange Park” Ilinojā. Mēs, iespējams, to ikdienā neievērojam, bet bieži vien mūsu vide kalpo kā atmiņas glabātuve – savā tuvākajā vidē mēs atstājam daudz informācijas.

Šīs detaļas, kas var būt no ātras idejas ar kuru vēlējāmies dalīties, līdz  krāsu maiņai bukletam pie kura strādājam, var tikt atsauktas tikai  noteiktajā vidē.

Priekš daudziem no mums lielākais traucēklis ir troksnis. Sidnejas Universitātes profesori noskaidroja, ka  gandrīz 50% cilvēku pilnīgi atvērta plāna ofisos un gandrīz 60% kabīnēs ar zemām sienām, ir neapmierināti ar skaņas privātumu.  Tikai 16% personīgos ofisos strādājošo teica to pašu.

Saistītās tēmas: Atvēŗtie ofisiDarbsOfiss

youtube icon
Abonēt youtube