FDaiga Mieriņa. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

Jau pusotru mēnesi parlamentu vada Daiga Mieriņa – carnikaviete, triju dēlu mamma, kura precējusies trīs reizes. Mainoties valdošajai koalīcijai, viņa negaidīti nonāca Saeimas priekšsēdētājas amatā, vēsta žurnāls “Privātā Dzīve”.

Vaicāta, vai todien, kad vēlēts Saeimas priekšsēdētājs, domājusi, ka viss tā izvērtīsies un viņa kļūs par parlamenta spīkeri, ņemot vērā, ka sākotnēji šim amatam virzīts Gunārs Kūtris, Mieriņa izdevumam neslēpj, ka “bija aizdomas par šādu variantu”. “Bet politiķu darbā nekad nevar būt pārliecināts, iekams balsojums nav noticis,” tā Mieriņa, atklājot, ka todien sadāvinātos ziedus aizvedusi nolikt pie Brīvības pieminekļa.

Sev kā parlamenta priekšsēdētājai Mieriņa izvirzījusi vairākus mērķus – pirmkārt, parlamenta prestiža celšanu, otrkārt, jaunas elpas ienešanu Saeimā.

Vaicāta, vai kaut kas ir pavirzījies uz priekšu ar solījumu mācīties angļu valodu, Mieriņa žurnālam “Privātā Dzīve” norāda: “Vairāki ir atteikuši, un joprojām esmu laba pedagoga meklējumos.  Nav jau tā, ka es angļu valodu nezinātu. Es tajā arī runāju, bet ne tādā līmenī, lai… Ir taču zināmi piemēri Latvijas politikā, kad vēlme pašam runāt angliski ne pārāk labi sanākusi. Nevēlos, lai ar mani tā gadītos, tāpēc labāk īpašajos gadījumos izmantoju tulku. Tam pat ir priekšrocība, jo, kamēr tulko, es varu labāk sakopot domas, izplānot, ko papildus pajautāt, un, protams, novērot arī sarunbiedra reakciju.”

Runājot par privāto dzīvi, Daiga Mierīņa izdevumam atklāj, ka viņai ir trīs dēli un četri mazbērni, vecākajam ir astoņi gadi. “Laulība man ir trešā. Vecākais dēls ir no pirmā vīra. Viņš gan nebija Plēsums. Dēls precoties izvēlējās savas sievas uzvārdu. Otrajā laulībā piedzima divi dēli  – vienam tagad ir 30 gadi, otram – 29. Visi jau dzīvo atsevišķi. Svētkos, protams, tiekamies. Vairāk par bērniem gan neteikšu, viņi lūdza. Puikas dzīvo vienkāršu dzivi un tālu no politikas,” stāsta Mieriņa.

Trešo reizi Mieriņa apprecējusies pirms pieciem gadiem. “Ar jauno vīru sākām visu no nulles. Uzcēlām māju Carnikavā. Nelielu. 87 kvadrātmetri.  Mums pietiek,” stāsta Saeimas priekšsēdētāja. Vīrs visu mūžu ir strādājis celtniecībā, arī tagad firmā strādā algotu darbu. “Viņš cēla mūsu māju. Ne gluži viens pats, bet organizēja visus darbus, jo saprot celtniecību,” žurnālam “Privātā Dzīve” atklāj Saeimas spīkere.

“Esmu vienkārša latviešu sieviete, kas visu mūžu vairāk vai mazāk ir gatavojusi ēst. Trīs puikas tomēr izaudzināti un pabaroti,” saka Mieriņa, piebilstot, ka, viņai padodas ēst gatavošana, turklāt Saeimas spīkere arī nebaidās eksperimentēt.

Taujāta, ko ģimene saka par Mieriņas jauno amatu, Saeimas priekšsēdētāja norāda: “Kopumā ir priecīgi. Vīrs sākumā bija mazliet bažīgs. Viņam tas bija pamatīgs pārsteigums. Jo no rīta aizbraucu bez apsardzes, bet vakarā atgriezos ar “pavadītājiem”. Tovakar ar vīru izrunājām, kā tālāk dzīvi organizēsim, jo, protams, tas no mums prasa uzupurēšanos. Sestdienās ir pasākumi, gadās komandējumi uz ārzemēm. Bet kaut kā mēģinu lavierēt starp privāto un valsts dzīvi.”

“Kā jebkurai sievietei man ir savs iecienītais frizieris, pie kura eju. Turklāt man ir pat divi – pie vīrieša eju griezt matus, bet pie sievietes krāsot. Stilista un tērpu šuvējas gan man nav – gatavas drēbes pērku veikalā,” atklāj Mieriņa. “Savu stilu visu mūžu esmu veidojusi pati. Dzīve piespieda. Kad ir trīs bērni, nenāk prātā skraidīt apkārt, lai vēl sev stilistus atrastu. Esmu pieradusi, un bez problēmām varu sataisīt no rīta frizūru, sakrāsoties un sameklēt skapī drēbes, ko vilkt.”

Viņa žurnālam arī neslēpj, ka gaidītākā nedēļas diena Mieriņai ir brīvdiena: “Man patīk pagulēt. Tas nozīmē – līdz deviņiem.  Man patīk nesteidzīgas brokastis. Tad, kad bērni bija mazi, brīvdienās sēdāmies visi pie galda, ilgi brokastojām un runājāmies.”

Vaicāta, kā sadzīvo ar uzvārdu Mieriņa, Saeimas spīkere atklāj: “Meitas uzvārds man bija Cekule. Vēl man ir bijis uzvārds Jurēvica, bet tagad ir Mieriņa. Pie tā tiku ar tagadējā vīra starpniecību. Turklāt interesanti, mans vīrs pie šī uzvārda tika tieši tajā pašā laikā, kad es precoties. Proti, viņš iepriekš dzīvoja ar tēva uzvārdu Čerņavskis, bet ļoti gribēja pāriet vectēva Fēliksa Mieriņa uzvārdā. Kad precējāmies, viņš šo vēlēšanos arī piepildīja.”

“Šajā dzīvē, kā jau katram zināms, nekas nav tāpat nav. Tā kā esmu kļuvusi par Saeimas spīkeri, tad tā doma būtu – varbūt karš beigsies, un miers ātrāk iestāsies. Un vēl – varbūt mēs, latvieši, beigsim cits pret citu “karot” – meklēt blusas cita kažokā,” žurnālam “Privātā Dzīve” norāda Mieriņa.

Kā vēstīts, Saeima 20.septembrī par 14.Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja Daigu Mieriņu. Par Mieriņas kandidatūru 14.Saeimas priekšsēdētājas amatā atklātā balsojumā ar vēlēšanu zīmēm balsoja 55 deputāti, bet pret – 34 deputāti.

Mieriņa 14.Saeimā vadīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju un strādāja arī Ilgtspējīgas attīstības komisijā, Mājokļa jautājumu apakškomisijā, kā arī Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijā.

Saeimas priekšsēdētājs reprezentē parlamentu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās, kā arī vada Saeimas Prezidija sēdes. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Satversmē noteiktos gadījumos Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu. Saeimas priekšsēdētājs ir Nacionālās drošības padomes loceklis. Padome saskaņo augstāko valsts institūciju un amatpersonu īstenotu vienotu valsts politiku nacionālās drošības jomā, informē Saeimas Preses dienests.

Būtisks Saeimas priekšsēdētāja amata pienākums ir diplomātisko attiecību veidošana, gan tiekoties ar citu valstu augstākajām amatpersonām, delegācijām un ārvalstu vēstniekiem, gan arī apmeklējot citas valstis oficiālās vai darba vizītēs.

Lasiet arī: Tracis Saeimā – Reirs kolēģi nosauc par krievu maitu

Līdztekus sava amata pienākumiem Saeimas priekšsēdētājs pilda arī deputāta pienākumus un piedalās Saeimas komisiju un apakškomisiju darbā.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube