Foto: Pexels

Vietnē ManaBalss tiek vākti paraksti iniciatīvai, kas paredz Latvijas izstāšanos no Otavas konvencijas, kurā noteikts kājnieku mīnu izmantošanas aizliegums. Līdz šim iniciatīvu parakstījuši 283 cilvēki, taču, lai to iesniegtu izskatīšanai Saeimā, vajadzīgi vēl vismaz 9717 Latvijas iedzīvotāju paraksti.

“Vēlos, lai Latvija reālistiski izvērtē mūsu militārās aizsardzības stratēģiju un, sevišķi šajos draudīgajos apstākļos, pārskata mūsu dalību Otavas konvencijā, kas paredz kājnieku mīnu izmantošanas aizliegumu. Tas būtu efektīvs un pamatots solis mūsu valsts aizsardzībai,” pieteikumā norāda iniciatīvas pieteicējs Atis Stankevičs.

Pēc viņa sacītā, savācot vismaz 10 000 vajadzīgo parakstu, iniciatīva tiktu iesniegta Saeimā balsošanai par izstāšanos no Otavas konvencijas (Konvencija par kājnieku mīnu lietošanas, uzglabāšanas un ražošanas aizliegumu un iznīcināšanu).

Pēc iniciatīvas autora teiktā, “Latvijas sabiedrība šādi iegūst drošības sajūtu, ka potenciālā agresora uzbrukuma gadījumā var nomīnēt Latvijas robežu. TV24 raidījumā ”Aktuālais par karadarbību Ukrainā” arī majors Jānis Slaidiņš iesaka Latvijai izstāties no šīs konvencijas.”

“Redzam Ukrainas variantu, ka tu nevari apturēt pretinieku, ja tev nav mīnu lauku. Tiem ir jābūt, tas ir mans personīgais viedoklis. Pie tā būtu jāpiestrādā,” atzinis Slaidiņš.

Turklāt šo konvenciju nav parakstījušas ne ASV, ne Krievija, ne Ķīna, ne arī, piemēram, Ukraina. “Ja karš sāktos, visi līdzekļi būtu labi. Galvenais ir apturēt ienaidnieku,” tā Slaidiņš.

Otavas konvencija nosaka, ka katra dalībvalsts apņemas nekad un nekādos apstākļos: neizmantot kājnieku mīnas;

neizstrādāt, neražot, neiegūt citādā ceļā, neuzglabāt, nesaglabāt vai nevienam tieši vai netieši nenodot tālāk kājnieku mīnas; nekādā veidā nepalīdzēt, neatbalstīt vai nemudināt nevienu uz darbībām, kuras jebkurai dalībvalstij ir aizliegtas saskaņā ar šo konvenciju. Katra dalībvalsts apņemas iznīcināt visas kājnieku mīnas vai nodrošināt to iznīcināšanu saskaņā ar šīs konvencijas noteikumiem.

Lasiet arī: Iespēja kļūt par pilskungiem! Inčukalna Medību pils meklē saimnieku

Lasiet arī: Lelde Ceriņa: Ļaujiet kaut nedaudz sadzīt

Lasiet arī: Rešetins piepilda senu sapni, oficiāli nomainot uzvārdu

Lasiet arī: «Gluži kā pieaugušajiem domātu rotaļlietu veikalā» –  iesmej par Putinu, kurš apčamda gurķus

Lasiet arī: Krāpšana un citi iemesli, lai šķirtos  – kāpēc pamet katru no zodiaka zīmēm

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: LatvijaManaBalssmīnasOtavas konvencija

youtube icon
Abonēt youtube