Foto: Pixabay
Sestdien, 20.janvārī, Livonijas ordeņa Siguldas pilī no plkst.12.00 līdz 16.00 norisināsies lielākais gastronomiskais festivāls Siguldā “Ziemas garšu svinēšana”. Īpašais produkts jeb festivāla zvaigzne būs biete, kas visdažādākajos veidos ir iekļauta Rīgas-Gaujas reģiona šefpavāru piedāvātajās ēdienkartēs.
Ziemas izaicinājumā, kas notiks jau sesto reizi, piedalīsies un uz uguns maltītes gatavos restorāni: “Entresol”, “Ferma”, “Kungu Rija”, “Mālpils muižas restorāns”, “Hotel Sigulda” restorāns, gastrogrilbārs “Kokos”, “Mr. Biskvīts” un “Bīriņu pils restorāns”, informē Siguldas novada pašvaldība.
Restorāna “Ferma” šefpavāri Māris Astičs un Nils Ģēvele apmeklētājiem piedāvās lašmaizītes ar mārrutku krēmu un dzērveņu kandžu (alkohola saturs līdz 15%), pikantu Jūras velšu un zivju čauderu ar garšaugiem, fritētas Jūrasveltes ar avokado mērci, kraukšķīgu vistas vai liellopa burgeri ar biešu remulādi, sieru un avenēs marinētiem sīpoliem, pīles konfitu ar grūbu sautējumu un biešu čipšiem, frī kartupeļus ar trifeļu majonēzi un parmezānu, bet desertā – sēnīti ar siltu šokolādes mussu un magonēm.
Restorāns “Entresol” šefpavārs Raimonds Zommers apmeklētājiem sniegs iespēju nobaudīt gaļas zupu ar bietēm un cūkas kāju, tortilju ar bietēm un plūkātu zosi, kā arī kartupeļus ar bekonu un siera mērci, plūkātu pīli, sīpolu kraukšķiem un biešu spageti. Deserta piedāvājumā mīklas bumbiņas ar biešu ievārījuma pildījumu un siltu vaniļas mērci un tam pa virsu silta Bombardino ogu limonāde ar putukrējumu.
“Mr. Biskvīts” šefpavāres Edīte Kalniņa un Viorika Butkāne apmeklētājiem būs sarūpējušas latgaļu kļockas, grilētu kamambēra sieru ar sīpolu-biešu čatniju, grilētu lauku torti un kazanā gatavotas cūku ribas, sautētas biešu kvasā.
Mālpils muižas restorāna šefpavāre Aija Gabrāne aicinās nobaudīt liellopa gaļas gulašzupu, garneļu iesmu ar bulguru, biešu kraukšķiem garšaugu mērcē, cūkgaļas iesmu ar grilētiem dārzeņiem tomātu-biešu pikantā mērcē, bet desertā – siera kūka ķiršu mērcē. Dzērienu piedāvājumā Mālpils muižas siltais dzēriens bez alkohola un Muižas barons ar melno balzamu.
Gastrogrilbārs “Kokos” šefpavārs Jānis Siliņš apmeklētāju garšas kārpiņas piedāvās palutināt ar biešu – melno ķiploku – sarkanvīna – meža cūkas gulašzupu, fritētu Burtnieka ezera zandarta fileju ar fritētām bietēm trifeļu-siera mērcē, krāsnī ceptu bieti, kazas sieru ar trifelēm un kvinoju, alni Burgundijas gaumē ar krāsainajām bietēm un uz sāls gatavotu kartupeli. Saldajā uz oglēm gatavots ābols ar marcipānu un biešu-kastaņu saldējumu, bet dzērienu piedāvājumā gan alkoholisks, gan bezalkoholisks biešu karstvīns.
“Hotel Sigulda” restorāna šefpavārs Aigars Šāvējs apmeklētājus iepriecinās ar silto ziemas pīrāgu izlasi ar dažādiem pildījumiem. Papildus pīrāgu izlasei, piedāvājumā arī jēra gaļas gulaša zupa ar zaļumiem un pašceptu maizi, grilēta vista marinēta grieķu jogurta marinādē ar rozmarīnu un sinepju-medus mērci, jaunlopa gaļas burgeris, kurā būs 100% Latvijas jaunlopa gaļa pašceptā biešu maizē, siltie salāti un sinepju-medus mērce. Dārzeņu cienītāji varēs nobaudīt medotus sakņu dārzeņus – karamalizētas bietes, glazētus burkānus ar čilli, ceptus pastinakus ar ķiplociņu un marinētus ķirbjus ar krustnagliņām. Desertā – karstā šokolāde ar putukrējumu.
“Kungu rija” un šefpavārs Aivis Balodis būs sarūpējis uz oglēm ceptas pikantas garneles, uz uguns gatavotu briežu gaļas zupu, uz oglēm ceptu astoņkāji ar karamalizētām bietēm un citiem dārzeņiem, kā arī uz oglēm lēni gatavotas cūkgaļas ribas.
Bīriņu pils restorāna šefpavārs Jānis Sirmais piedāvās biešu zupu ar sarkanvīnu un kūpinātu lasi, biešu pērļu grūbu plācenīšus ar timiānu, teļa vaigu sautējumu ar sakņaugiem un sāls kažokā ceptu bieti, pašgatavotu bezalkoholisko “karstvīnu” un noslēguma izvēlē – cepamais deserts lieliem un maziem.
Restorānu sarūpēto garšas baudījumu papildinās arī vietējie novada garšu ražotāji – vīna meistari “Zilver dzērienu darītava” un Krimuldas muižas vīni “Cremon”, “Sortus” veselīgās ogas, “Bliss Gelato” pārsteidzošo garšu saldējumi, aromātiskā Siguldas “SmartCoffee Roastery” kafija un “DabLab” dabīgās sulas spēkam, enerģijai un imunitātei. Par mūzikas un danču atmosfēru pasākuma laikā gādās vitālā etno-popa grupa “Tautumeitas”, muzikālo resgaļu banda “Rahu The Fool” un Dj Edgars Bercis.
Savukārt ziemas mirdzošo skaistumu izcels ledus meistaru radītie pārsteigumi un ledus seifs, kurā absolūtā drošībā būs noglabāts nākamā festivāla īpašais produkts. Gardēžu karstās sirdis atdzesēs unikālās ledus glāzēs pasniegti dzērieni maģiskajā “Ledus vīni” ledus bārā. Par viesu labsajūtu, baudot plašo piedāvājumu, parūpēsies dzīves garšu pazinējs Valters Krauze.
Katram festivāla “Ziemas garšu svinēšana” apmeklētājam būs iespēja iesaistīties maskēšanās tīklu gatavošanā Ukrainas aizstāvjiem, apskatīt ceļam uz fronti ievainoto evakuācijai sagatavotu auto, kā arī veikt ziedojumu Ukrainas atbalstam. Ziedojumu saņēmējs Twitterkonvojs – biedrība “Agendum”.
Lai gastronomisko pasākumu izbaudītu pilnvērtīgi, apmeklētāji aicināti ģērbties atbilstoši laikapstākļiem!
“Ziemas garšu svinēšana” ir gastronomijas festivāls, kas Livonijas ordeņa Siguldas pils teritorijā noritēs jau sesto reizi, aicinot apmeklētājus ļauties gardēžu piedzīvojumam, ziemas viducī izbaudot Siguldas novada un Rīgas-Gaujas reģiona labāko restorānu uz dzīvas uguns gatavotās maltītes.
Lasiet arī: Latvijā sācies 985 Krievijas pilsoņu izraidīšanas process
Lasiet arī: FOTO | Spītējot salam, nepacietīgākie siguldieši Lidl atvēršanu gaidījuši no pieciem rītā
Lasiet arī: Rakstniece Inguna Bauere cīnās par dzīvību Madonas slimnīcas reanimācijā
Lasiet arī: Kura planēta tevi ietekmē un ko tas nozīmē – nosaki pēc dzimšanas datuma
Lasiet arī: «Esmu piedzīvojis nenormālas lietas» – Judzis sola sarakstīt grāmatu par notikušo
Lasiet arī: Būs grūti pierast – Samantai Tīnai pēc kāzām jauns uzvārds