Foto: Pixabay

“Nord Pool” biržā elektroenerģijas cenas turpina būt stabilas, neskatoties uz notikumiem, kas saistīti ar “Estlink2” neplānoto pārtraukumu pagājušās nedēļas piektdienā, 26. janvārī. Trešdien, 31. janvārī, vidējā elektroenerģijas cena biržā būs 78 EUR/MWh jeb 7,8 centi/kWh, vienlaikus šonakt elektrības cena NordPool biržā nokritīs līdz pat -2,02 EUR/MWh jeb -0,2centi/kWh.

“Turpinām sekot līdzi elektroenerģijas tirgus situācijai un ārējiem ietekmējošiem apstākļiem. Kopā ar Igaunijas atbildīgo ministriju sekojam līdzi “Estlink2” bojājumu novēršanai, ko paredzēts veikt līdz februāra beigām. Esam uzdevuši Latvijas pārvades sistēmas operatoram “Augstsprieguma tīkls” un lielākajam Latvijas elektroenerģijas ražotājam “Latvenergo” izvērtēt plānotos remontdarbus, ņemot vērā situāciju ar “EstLink 2”. Īpaši rūpīgi veicam tirgus cenu monitoringu un jaudu pieejamību, pastāvīgi informējot sabiedrību un uzņēmējus par tirgus cenu izmaiņām un, kā tas ietekmē uzņēmēju ražošanas procesu, konkurētspēju vai mūsu ikdienas patēriņa ieradumus. Vērtējot šodienas ražošanas un patēriņa prognozes, redzam, ka Latvijā kopumā spējam nodrošināt sev nepieciešamo elektroenerģiju,” komentē klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Patērētāji, kuri izvēlējušies biržas cenas līgumu, negatīva elektroenerģijas cena biržā sniedz ieguvumus. Maksa par patērēto elektroenerģiju noteiktajā stundā tiks kompensēta, samazinot elektroenerģijas rēķina izmaksas, informē Klimata un enerģētikas ministrija.

Negatīvu cenu pozitīvi ietekmējusi augsta vēja izstrāde “Nord Pool” apgabalos (īpaši Somijā, Zviedrijā, Lietuvā). Vienlaikus līdz ar siltāku laikapstākļu iestāšanos pieprasījums (patēriņš) pēc elektroenerģijas ir zemāks, līdz ar to zemākas elektroenerģijas cenas. Starpvalstu pārvades jaudas ir pietiekamas, lai situācija labvēlīgi iespaidotu arī Latvijas tirgu, norāda ministrijā.

Lasiet arī: «Vieglprātīgs koptēls» – stila eksperti kritizē Mieriņas manikīru, matus un apģērbu

Lasiet arī: «Man sākās ēdienu fobija» – Ramona Petraviča dalās iespaidos par skandalozo braucienu uz Ķīnu

Lasiet arī: VIDEO | «Zobi palika mutē» – Andris Kivičs palicis bez priekšzobiem

Lasiet arī: Jūlijs Krūmiņš: Desmit procentus savas dzīves esmu pavadījis noziedznieka statusā

Lasiet arī: «Esmu piedzīvojis nenormālas lietas» – Judzis sola sarakstīt grāmatu par notikušo

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube