Foto: Pixabay

Pagājušajā gadā Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa iesaistījusies vairāk kā 100 pieprasījumu par ārvalstīs esošu Latvijas valstspiederīgo bērnu vai citu valstu bērnu Latvijā tiesību risināšanā, kā arī pieņēmusi lēmumus 88 lietās par ārkārtas aizbildņu iecelšanu Ukrainas bēgļu bērniem. Rīgas bāriņtiesa nodrošināja bērnu atgriešanu no ārvalstīm un arī bērnu atvešanu no citām valstīm pie viņu radiniekiem Latvijā.

Pērn Rīgas bāriņtiesa saņēma turpat 50 lūgumus no Tieslietu ministrijas iesaistīties dažādās bērnu jautājumu risināšanas situācijās. Tās lielākoties bija saistītas ar aizbildņu meklēšanu bērniem, kuru Latvijas valstspiederīgo vecākiem ārvalstīs pārtrauktas aizgādības tiesības. Arvien no ārvalstīm tiek saņemta informācija par tur dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo bērniem, kuri tiek šķirti no ģimenes, jo vecākiem ir problēmas ar atkarību izraisošu vielu lietošanu un viņi nespēj parūpēties par saviem bērniem. Atsevišķi lūgumi bija arī par bērnu prettiesiskas aizvešanas vai aizturēšanas gadījumiem, kā arī prasījumi pārliecināties par bērna ierašanos un dzīves apstākļiem Latvijā pēc atgriešanās no dzīvesvietas citā valstī. Dažos gadījumos saņemta arī informācija par vecāku fizisku vardarbību pret bērniem.

Bērnu prettiesiskās aizvešanas vai aizturēšanas gadījumi skaidrojami ar situācijām, kad dažādu apstākļu dēļ viens vecāks nav paziņojis otram vecākam par izbraukšanu no valsts ar bērnu, un neinformētais vecāks ir vērsies tiesībsargājošās iestādēs par bērna nolaupīšanu.

Rīgas bāriņtiesas Juridiskās nodaļas vadītāja Marija Ļeonova akcentē: “Pagājušajā gadā mainījās Eiropas Savienības regulējums informācijas apmaiņas nosacījumiem bērnu lietās, kas no darbiniekiem prasīja elastību un jaunu zināšanu apguvi. Papildus iezīmējās jauna tendence – paplašinājās to valstu loks, ar kurām līdz šim bijusi sadarbība mūsu Latvijas bērnu tiesību nodrošināšanā. Būtiski, ka visi ārvalstu gadījumi no bāriņtiesas darbiniekiem nozīmē ne tikai zināšanas par bērnu tiesībām dažādās valstīs – tajos nepieciešama emocionālā inteliģence un dziļa empātija, jo bērns nokļuvis neikdienišķā situācijā, nereti pat ne savā dzimtajā zemē.”

Savukārt 48 gadījumos Rīgas bāriņtiesa nosūtījusi pieprasījumus ārvalstu kompetentajām iestādēm. Informācija lielākoties tiek pieprasīta, kad bāriņtiesā jālemj par aizgādības tiesību pārtraukšanu vai atjaunošanu vecākam, kurš dzīvo ārvalstīs, kā arī vecāku domstarpību risināšanas lietās, kad viens no vecākiem jau dzīvo vai plāno pārcelties uz dzīvi citā valstī.

Nodrošinot Latvijas valstspiederīgo bērnu intereses, Rīgas bāriņtiesa visbiežāk sadarbojās ar atbildīgajām institūcijām Apvienotajā karalistē, Vācijā, Norvēģijā, Īrijā un Somijā. Kopumā sadarbības valstu loks paplašinājās – gadījumi bija gan tādās Eiropas Savienības valstīs kā Spānijā, Zviedrijā, Kiprā, gan ārpus ES robežām: Kanādā, Baltkrievijā, Krievijā un Austrālijā.

Pērn Rīgas bāriņtiesa 88 lietās ir lēmusi par ārkārtas aizbildņu iecelšanu Ukrainas bērniem, kas kopumā kopš kara sākuma Ukrainā veido 389 lietas. Ārkārtas aizbildnis bērnam tiek iecelts gadījumos, ja viņš ieradies no Ukrainas Latvijā bez vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem. Bēgļu situācijas ir mainīgas, un nereti bāriņtiesā vēršas atkārtoti jau iepriekš satiktu ģimeņu pārstāvji. Ģimenes pēc uzturēšanās Latvijā atgriežas dzimtenē, bet pēc tam nedrošo kara apstākļu vai citu iemeslu dēļ atkal tādā pašā vai citā sastāvā ierodas šeit.

Sadarbojoties ar Latvijas Valsts robežsardzi, pagājušajā gadā Rīgas bāriņtiesa pārstāvēja arī vairāku trešo valstu kā Gvatemala, Gana un citu nepilngadīgo pavalstnieku vai bezvalstnieku intereses gadījumos, kad viņi bija šķērsojuši mūsu valsts robežu bez pieaugušā un viņiem vēl nebija iecelts cits likumiskais pārstāvis, informē Rīgas bāriņtiesa.

Lasiet arī: Veselības ministra dzīvesbiedre Linda Abu Meri atkal būs redzama televīzijā

Lasiet arī: Ķengaragā atvērts otrais Lidl; pirmais klients rindā stāvēja no diviem naktī

Lasiet arī: Patmalniece, Krivenchy un citas slavenības jaunā šovā meklēs viltvāržus Latvijas ģimenēs

Lasiet arī: Auklēšanās ar otru nebūs! Mīlestības un attiecību horoskops februārim

Lasiet arī: «Vieglprātīgs koptēls» – stila eksperti kritizē Mieriņas manikīru, matus un apģērbu

Lasiet arī: Trīs zodiaka zīmes, kam šis gads nesīs milzu veiksmi

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube