Publicitātes foto

Pavisam drīz – 19.martā pirmizrādi piedzīvos režisoru Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas dokumentālā filma “Patrīcija”, kas vēsta par visu laiku labāko Latvijas slēpotāju Patrīciju Eiduku un viņas ģimeni – tēvu, kurš no mazotnes gatavoja meitu olimpiskajām spēlēm un brāļiem, kuri kļuva par viņas spēcīgo atbalstu. Tāpat tā vēstīs par dzīves pārbaudījumiem, sporta aizkulisēm un jaunas sievietes gribasspēku.

Filma ir ilgtermiņa dokumentāls vērojums – tās idejas autors režisors un žurnālists Dāvids Ernštreits dalās savos iespaidos: “Eiduku ģimeni iepazinu pirms 18 gadiem – 2005. gada decembrī –, kad viens no Eiduku dēliem Valts gatavojās debijai olimpiskajās spēlēs. Filmējām treniņā, vēlāk olimpiskajās spēlēs, tomēr Valts izlēma par labu mācībām un nevis sportošanai. Tolaik Valtam apkārt lipa viņa mazākie pieci brāļi un arī vienīgā māsa Patrīcija. Nākamā tikšanās notika 2018. gada februārī olimpiskajās spēlēs Pjončhanā – uz starta jau bija talantīgā Patrīcija. Tikko sasniegusi 18 gadu vecumu, viņa ieguva augstāko vietu olimpiskajās spēlēs Latvijas sporta vēsturē. Tomēr sarunās Korejā atklājās, ka viņa nav pārliecināta, vai turpinās profesionālo sportu. Patrīcija bija izvēles priekšā – līdzīgi kā brālis Valts 12 gadus agrāk. Tolaik Patrīcija vēl mācījās 12. klasē, un jaunā sieviete bija trīs izvēļu priekšā – profesionālais sports, medicīnas studijas vai studiju stipendijas izmantošana ASV, pārstāvot koledžu slēpošanas sacīkstēs. Tomēr Patrīcija kopā ar tēvu Ingu bija izlēmusi par labu slēpošanai visaugstākajā profesionālajā līmenī. Filmas sākotnējā iecere bija dokumentēt Patrīciju vidusskolas pēdējā gada laikā, tomēr viss izvērtās pavisam citādāk un šajā gandrīz sešu gadu maratonā dzīve lika mainīties arī mūsu filmai.”

“Veidojot filmu, es izjutu patiesu apbrīnu par Patrīcijas gribasspēku, darba spējām un visu lielo Eiduku ģimeni. Es varu teikt viennozīmīgi, ka tā ir ģimenes filma. Lai arī filma ir par Latvijas labāko slēpotāju, būtu maldīgi domāt, ka tā ir par sportu. Filma ir par ģimenes atbalstu, mīlestību, rūpēm vienam par otru, neatlaidību un spēku turpināt pat visgrūtākajos dzīves brīžos,” tā viena no filmas režisorēm un filmas montāžas režisore Inese Kļava.

Filma “Patrīcija” nominēta Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” kategorijā “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”, kā arī kategorijā “Labākais montāžas režisors”.

Filmas režisori ir Dāvids Ernštreits un Inese Kļava, galvenais operators Normunds Pavlovskis, montāžas režisore Inese Kļava, komponists Otto Auniņš, skaņu režisors Artis Lūsis, producenti Elīna Gediņa-Ducena un Gints Grūbe. Filma veidota filmu studijā “Mistrus Media”, un tā tapusi ar Nacionālā kino centra un Latvijas televīzijas atbalstu.

Dāvids Ernštreits iepriekš veidojis dokumentālās filmas “Dukuru zelta līnija”, “Trillium”, “Mūsējie”, “Leģenda Jānis Lūsis”, “Inese pirmā”, “Dukuru mezgls”, savukārt režisore Inese Kļava iepriekš ir radījusi vairākas dokumentālās filmas “Brisele”, “Eks Āmens”, “Es”, “Gatavs”, kopā ar Ivaru Zviedri veidojusi režiju filmai “Dokumentālists”, kā arī bija scenārija autore un montāžas režisore daudzām citām dokumentālajām filmām.

Lasiet arī: Amerikāņu aktrise Drū Berimora pauž sajūsmu par Latvijā ražotu tēju

Lasiet arī: Vāc parakstus par pilnīgu smēķēšanas aizliegumu publiskās vietās un uz ielas

Lasiet arī: VIDEO | Keišs, Grāvelis, Āboliņš un citi slaveni aktieri iemūžina traģikomisku stāstu par padomju džinsiem

Lasiet arī: Veselības ministra dzīvesbiedre Linda Abu Meri atkal būs redzama televīzijā

Lasiet arī: Ķengaragā atvērts otrais Lidl; pirmais klients rindā stāvēja no diviem naktī

Lasiet arī: Auklēšanās ar otru nebūs! Mīlestības un attiecību horoskops februārim

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube