Publicitātes foto

Imanta Ziedoņa un Ausmas Ziedones-Kantānes vasaras mājai ‘Dzirnakmeņi” Siguldas novadā, kas sabiedrībai pieejama kā Ziedoņa muzejs, šogad aprit 50 gadu. Šo gadu laikā niedru jumts ir ievērojami izdilis un to nepieciešams mainīt, lai pasargātu māju un tajā esošo Ziedoņa kultūras mantojumu. Jumta nomaiņai šobrīd savākti 10 000 eiro, taču vēl nepieciešami 25 000 eiro.

Dzejnieks vasaras māju jeb, kā tā tika dēvēta – Epifāniju ar niedru jumtu, cēla pats saviem spēkiem un izmantoja dabas resursus – guļbaļķus karkasam un niedres jumtam, informē  Ziedoņa muzejs.

“Latvijā ir daudz jumiķu, bet maz vairs tādu, kas spēj apjumt ar niedrēm. Esam atraduši meistaru no Ziedoņa dzimtā Ragaciema. Meistars Agnis Ruņģis savu aroda prasmi apguvis pie niedru jumta licēja, kurš darināja jumtu Ziedoņa mājai. Arī niedres jumtam pļausim no Imanta Ziedoņa bērnības vietas – Ragaciema apkārtnē, no netālu esošā Kaņiera ezera. Imantam šāda apstākļu saderība būtu ļoti patikusi. Liksim tādu pašu jumtu, kā tas bijis oriģināli,” stāsta muzejā. Kā Ziedonis pats teicis: “Niedru jumts ir labs temperatūras regulētājs. Ziemās saglabā mājas siltumu, vasarās neļauj istabas piekarsēt saulei.”

Šajā mājā, zem lielā jumta ir sarakstīta liela daļa Ziedoņa Epifāniju, fonda “Viegli” mūziķi Renārs Kaupers, Goran Gora, Māra Upmane – Holšteine un citi talanti ir radījuši un ierakstījuši dziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Tagad te ir muzejs.

Jumta nomaiņai šobrīd savākti 10 000 eiro, taču vēl nepieciešami 25 000 eiro.  Muzejs aicina sabiedrību piedalīties jumta nomaiņā.

Iespējams ziedot ‘Mobilly” aplikācijā: ziedojot 20 eiro, iegūsi bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā; ziedojot 30 eiro, iegūsi Imanta Ziedoņa grāmatu “Lāča Andreja pasakas” un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024.gada sezonā, bet ziedojot 40 eiro, iegūsi fonda “Viegli” dubultplati “Desmit pāri” un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024.gada sezonā. Tie, kas ziedos 50 eiro, iegūs grāmatu “Krišjānis Barons and other Latvians “A descriptionof our Homeland”” un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā, savukārt tie, kas zedos 100 eiro, iegūs Imanta Ziedoņa grāmatu “Lāča Andreja pasakas”, grāmatu “Krišjānis Barons and other Latvians “A descriptionof our Homeland””, fonda “Viegli” dubultplati “Desmit pāri” un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024. gada sezonā. Tie, kas jumta nomaiņai atvēlēs 1000 eiro, iegūs draugu grupas (līdz 15 personām) muzeja apmeklējumu ar kino vakaru un Imanta Ziedoņa iecienītā ēdiena baudīšanu. Veicot maksājumu uz kontu, jānorāda vēlamā dāvana un telefona numurs, lai muzejs var to izsūtīt ziedotājam.

Tāpat var ziedot, pārskaitot naudu Imanta Ziedoņa muzeja fondam, Reģ. nr. 40008244217, Sporta iela 2,Rīga LV-1013, Swedbank, konts: LV43HABA0551040938869.

Lasiet arī: Paranormālo aktivitāšu izmeklētāji pētīs rēgu klātbūtni Latvijas spokainākajās vietās

Lasiet arī: Cīņa par ceļazīmi uz Eirovīziju: zināma uzstāšanās secība Supernova finālā 

Lasiet arī: Mākslīgais intelekts seriālā Nelūgtie viesi Einara Repšes varoni pārveido 30 gadus jaunāku

Lasiet arī: Magonei jauna «biznesa ideja»; nespēj atkauties no pasūtījumiem

Lasiet arī: Pēc smaga insulta lūdz palīdzēt Maizes muzeja «dvēselei» un latvju saimniecei Vijai Kudiņai

Lasiet arī: VIDEO | Bijušais Valkas mērs  Krauklis savai jubilejai par godu iedzied dziesmu

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube