Publicitātes foto

Top dokumentālā filma “Latviešu mīts”, kuras režisori ir Konors Gormans no Lielbritānijas un diasporas latviete Diāna Vaznele. Konors pavadījis daudzus darba gadus modes industrijā, veidojis dokumentālā stila darbus, strādājot “Net-a-porter/Porter Magazine”, kurā ir iekļautas tādas slavenas personas kā Lilija Džeimsa, Sofija Tērnere, Amanda Seifrīda, Džeina Gudola un citi.

Starp viņa darbiem ievērojama ir viņa sadarbība ar “Pitti Uomo” vadošajiem globālajiem ilgtspējīgajiem zīmoliem. Konora portfolio aptver iespaidīgus stāstus, modes zīmolu veidošanu un kopienas dokumentālās filmas, apvienojot dokumentālo stilu ar kinematogrāfiskām metodēm. Konora portfolio ir arī citi ievērības cienīgi iepriekšējie projekti, piemēram, darbs ar Stīvenu Freju īsfilmā “Immortal”, Gariju Kempu īsfilmā “Graces Fall” un daudzi citi.

Konora pirmā sastapšanās ar latviešu kultūru notika pirms desmit gadiem caur Londonas Latviešu kori. Iespaidi bija tik spilgti, ka iedvesmoja viņu radīt filmu par šo kultūru, kas viņu tik ļoti ieintriģēja.

Konors pievienojās korim pirms sešiem gadiem filmas pētniecības nolūkos un iepazinās ar līdzrežisori Diānu Vazneli. Filmas “Latviešu mīts” mērķis ir rādīt Latvijas kultūras un tradīciju bagātību pasaules auditorijai.

Sešus gadus pētot un iedziļinoties latviešu kultūrā, līdz šim ir intervēti izcili eksperti Latvijas kultūras vidē. Starp tiem ir folkloriste un bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Mežaparka Lielās estrādes “Sidraba birzs” arhitekti Austris un Ivars Mailīši, Dziesmu un Deju svētku kultūras vadītāji Jānis Purviņš, Mārtiņš Klišāns, Raimonds Tiguls, latviešu diasporas vadošā balss un Londonas Latviešu kora diriģente Lilija Zobens, kā arī UNESCO ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, folkloristi un tradicionālās kultūrmantojuma pētnieki un kopēji Ilga Reizniece, Aīda Rancāne, Andris Kapusts, Inese Krūmiņa, mākslinieki, arheologi, tradīciju glabātāji, pedagogi, zintnieki un daudzi citi, kas ir bagātinājuši un virzījuši filmas stāstījumu.

Režisors Konors Gormans par dalību Dziesmu un Deju svētkos stāsta: “Stadions vibrēja caur manu nogurušo ķermeni, un mana balss bija “salauzta” no garajām dziedāšanas dienām. Šī vienreizējā sajūta, kā 20 000 dziedātāju koris izskan caur mani, deva man spēku turpināt, es jutu kā dziesmā vienojās visu klātesošo cilvēku pagātne, vērtības un spēks. Es vēlos dalīties ar šo sajūtu ar visu pasauli.”

Lai pabeigtu dokumentālo filmu “Latviešu mīts”, nepieciešami 20 500 angļu mārciņu. Lai savāktu trūkstošos līdzekļus, kolektīvā ieguldījuma platformā “Kickstarter” 23.aprīlī tiks uzsākta filmas atbalsta kampaņa. Vajadzīgā summa “Kickstarter” kampaņā jāsavāc 60 dienu laikā. Ziedot iespējams šeit.

Filmas ziedotājiem būs dažādas pateicības, sākot no atbalstītāja vārda iekļaušanas filmas titros visiem, kas ziedojuši vismaz desmit mārciņas, līdz īpašajam izpildproducenta titulam lielākajiem atbalstītājiem, kā arī tiek veidots unikāls saules kalendārs sadarbībā ar latviešu tradīciju glabātājiem, kuru varēs saņemt digitālā vai printētā versijā, kā arī kā dizainu uz T krekliem.

Filmas pirmizrāde plānota 2025.gadā.

Lasiet arī: Nedēļas vidū daudzviet līs un sniega sega strauji kusīs

Lasiet arī: Nauda viņus mīl! Trīs zodiaka zīmes, kam ir vislielākās iespējas kļūt turīgiem

Lasiet arī: VIDEO | Izmisušie krievi uzbrūk Orskas mēram, pārmetot viņa ģimenes locekļu ērto dzīvi Dubaijā

Lasiet arī: Zelenskis nosaucis piecas valstis, kuras gaida karš, ja Ukraina zaudēs

Lasiet arī: SuperBingo tiek pie jaunas vadītājas, Ligitai Miezei dodoties pirmsdzemdību atvaļinājumā

Lasiet arī:  Šogad Lielajā talkā aicina sakārtot ēku pagrabus droša patvēruma veidošanai

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube