Edgars Rinkēvičs un Juris Stukāns. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja/Flickr

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 25. aprīlī, Rīgas pilī tikās ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, lai apspriestu 24. aprīlī  “Latvijas Televīzijā” izskanējušās ziņas par iespējamu iejaukšanos Saeimas vēlēšanu norisē 2014. gadā.

Satversmes 101. pantā paredzētās tiesības ikvienam Latvijas pilsonim likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, tostarp tiesības piedalīties vēlēšanās, kalpo par demokrātiskas pastāvēšanas garantu un ir vērstas uz valsts iekārtas leģitimitātes nodrošināšanu. Jebkāda iejaukšanās vēlēšanu norisē demokrātiskā tiesiskā valstī ir nepieļaujama. Ziņas par iespējamām nelikumībām vēlēšanu norisē vai iespējamu korupciju ir jāizmeklē ar vislielāko rūpību, uzsver Valsts prezidenta kanceleja.

Tādēļ saskaņā ar Prokuratūras likuma 16. panta otro daļu Valsts prezidents lūdz ģenerālprokuroru veikt nepieciešamos pasākumus un veikt pārbaudi, vai valsts drošības iestādes un tiesībaizsardzības iestādes ir saņēmušas jebkādas ziņas vai informāciju par mēģinājumiem ietekmēt  Saeimas vēlēšanu rezultātus 2014. gadā.

Tikšanās laikā Valsts prezidents uzdeva ģenerālprokuroram veikt pārbaudi un par tās rezultātiem informēt Valsts prezidentu un Latvijas sabiedrību.

Vēlēšanu nodrošinātāja “SOAAR” vadītājs Renārs Kadžulis “Latvijas Televīzijas” raidījumā “Kas notiek Latvijā?” trešdien apgalvoja, ka 2014. gada Saeimas vēlēšanu laikā toreizējais “Vienotības” ģenerālsekretārs Artis Kampars aicinājis “SOAAR” vadītāju viltot vēlēšanu rezultātus. Pēc Kadžuļa teiktā raidījumā, Kampars aicinājis viltot vēlēšanu rezultātus, lai Solvita Āboltiņa tiktu ievēlēta Saeimā, vēsta lsm.

Turklāt Kadžulis apgalvoja, ka par to ziņojis drošības iestādēm, tomēr atsaucība izpalikusi. Kadžulis raidījumā sacīja: “Es par to ziņoju vairākas reizes SAB. Domājat, kaut kas notika? Tur ir tā kā pret sienu, tāpat kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Vienā brīdī nolaižas rokas kaut ko ziņot, jo neviens neko nedara.”

Tikmēr Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norāda, ka nav saņēmuši ziņas no informācijas tehnoloģiju uzņēmuma SIA “SOAAR” vai tā vadītāja par to, ka tas no bijušā partijas “Vienotība” ģenerālsekretāra Arta Kampara 2014. gadā, iespējams, saņēma mudinājumu par 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu, ziņo lsm.

“Es nevēlos kādam pierādīt, ka es neesmu rozā zilonis,” tā, komentējot apsūdzības, “Latvijas Radio” sacīja toreizējais partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars. “Es ļoti uzmanīgi vēlreiz skatīšos, kas ir pateikts un vai nevajag vērsties par cieņas un goda aizskārumu,” Kampara teikto citē lsm. Viņš uzsvēris, ka apsūdzības neatbilst patiesībai.

Savukārt politisko partiju apvienība “Jaunā Vienotība” ir vērsusies pie Latvijas Republikas vēlēšanu uzraugošajām iestādēm ar lūgumu vērtēt un izmeklēt raidījumā “Kas notiek Latvijā?” izskanējušos apgalvojumus no uzņēmuma SIA “SOAAR” valdes locekļa Renāra Kadžuļa puses par iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu procesa un rezultātu ietekmēšanu.

Apvienība kategoriski iestājas par tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem un uzskata, ka šobrīd publiskajā telpā izskanējušie apgalvojumi pieprasa tūlītēju reakciju no visām vēlēšanu procesā iesaistītajām iestādēm un drošības dienestiem, informē politiskais spēks.

“Tāpat uzsveram, ka partija “Vienotība” noraida, ka būtu veikusi kādas darbības, kuras varētu tulkot kā spiediena izdarīšanu pret uzņēmējiem. Nav zināmi apsvērumi, kāpēc šādas pretenzijas parādījušās tieši šobrīd un ar mediju starpniecību. Informējam, ka SIA “SOAAR” nav vērsies pie partijas par jebkādām nenokārtotām saistībām. Ne pirms gada, ne diviem. Tikai šobrīd – īsi pirms vēlēšanām un ar mediju starpniecību,” teikts politiskā spēka izplatītajā paziņojumā.

Apvienība norāda un uzsver, ka uzņēmuma SIA “SOAAR” valdes locekļa Kadžuļa publiski paustie apgalvojumi ir nopietnas apsūdzības par Latvijas Satversmē nostiprināto demokrātisko procedūru ietekmēšanas mēģinājumu. Šādi apgalvojumi būtiski grauj jebkādu sabiedrības uzticību godīgai, tiesiskai un demokrātiskai vēlēšanu sistēmai, tādēļ ir nepieciešama nekavējoša šo apgalvojumu padziļināta pārbaude un vēlēšanu procesa uzraugošo iestāžu izmeklēšana, lai novērstu jebkādas šaubas par vēlēšanu rezultātu leģitimitāti vai sauktu pie atbildības personas, kas prettiesiski ir iejaukušās vēlēšanu procesā un rezultātos.

“Demokrātija un tiesiskums ir mūsu partiju apvienības, kā arī kopumā sabiedrības pamatvērtības, tādēļ mēs esam mobilizējušies, lai darītu visu iespējamo apdraudējuma novēršanai un patiesības noskaidrošanai,” saka partijas  ģenerālsekretāre Signe Jantone.

Lasiet arī: VIDEO | Kombuļu Inese pārcēlusies uz Īriju un ir jaunās attiecībās

Lasiet arī: Latviešu valodas zināšanas būs jāapliecina vēl aptuveni 5000 Krievijas pilsoņu

Lasiet arī: Zināms, kā Rīgas dome par miljonu eiro šovasar «reanimēs» izmirušo Vecrīgu

Lasiet arī:  Pazudušās Annas Jansones vīrs: Nedrīkstu meitai teikt, ka mamma vairs neatnāks

Lasiet arī: Saeima atjauno deputāta mandātu Krišjānim Kariņam

Lasiet arī: Kašers: Man bija sajūta, ka esmu dabas kļūda

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube