Roberts Fico. Foto: OECD/Victor Tonelli/Flickr

Ceturtdienas, 16. maija, rītā kļuvis zināms, ka Slovākijas premjerministrs Roberts Fico vairs neatrodas “dzīvībai bīstamā situācijā”. Šo informāciju laikraksts Financial Times uzzināja no augstas amatpersonas – ministra.

Kā zināms, Fico sašauts trešdien, 15.maijā, pēc valdības izbraukuma sēdes Slovākijas pilsētā Handlovā, aptuveni 190 kilometrus no Bratislavas.

“…Fico palicis slimnīcā ar smagiem ievainojumiem pēc vairāku stundu ilgas operācijas, bet mēģinājums atņemt viņam dzīvību ir pirmais mēģinājums nogalināt ES līderi vairāk nekā divu desmitgažu laikā…”, teikts “Financial Times” materiālā.

Arī britu raidorganizācija BBC, atsaucoties uz premjerministra vietnieka Tomasa Tarabas teikto, ziņo, ka Fico veselības stāvoklis “šobrīd nav dzīvībai bīstams”.

“Cik man zināms, operācija noritēja labi, un domājams, ka viņš izdzīvos,” sacīja Taraba, piebilstot, ka premjerministru sašāva “no ļoti tuvas distances” un ka “viena lode trāpīja vēderā, bet otra trāpīja locītavā”.

Aizdomās par slepkavības mēģinājumu aizturēts pazīstams slovāku rakstnieks, 71 gadu vecais Jurajs Čintula. Rakstnieks ir liberālās partijas “Progresīvā Slovākija” aktīvists, un viņam bija oficiāli reģistrēts ierocis.

Uzbrucējs atradās nelielā Fico atbalstītāju pūlī, kas bija sapulcējušies pie Handlovas kultūras centra, kur notika tikšanās ar premjerministru, ar šaušanu pilnībā pārsteidzot Fico apsardzes darbiniekus. Šāvējs raidījis piecus šāvienus no tuvas distances, un trāpījis Fico vēderā un rokā, vēsta BBC.

Plašsaziņas līdzekļos plaši izplatītajā video it kā redzamais aizdomās turamais vīrietis saka, ka iebilst pret valdības politiku un tās nostāju attiecībā uz valsts plašsaziņas līdzekļiem.

Šaušana notika dienā, kad parlaments sāka apspriest valdības priekšlikumu likvidēt Slovākijas sabiedrisko raidorganizāciju RTVS. Pēdējās nedēļās tūkstošiem slovāku ir protestējuši pret ierosināto sabiedriskās raidorganizācijas reformu. Tomēr trešdien, kad parādījās ziņas par apšaudi, plānotā opozīcijas vadītā protesta akcija tika atcelta.

Iekšlietu ministrs Matušs Šutajs Eštoks preses konferencē apsūdzēja plašsaziņas līdzekļus par to, ka tie ir veicinājuši atmosfēru, kas noveda pie 59 gadus vecā premjerministra šaušanas, sakot, ka “daudzi no jums bija tie, kas sēja šo naidu.”

Lasiet arī: Sociālajos tīklos vajātā ukraiņu kosmetoloģe vērsusies VDD

Lasiet arī: VIDEO | Iespēja kļūt par zemes pleķīša īpašnieku Baltijas jūrā – izsolē tirgo salu

youtube icon
Abonēt youtube