Ventspils Augstskolā (VeA) nelikumīgi iztērēti pašvaldības līdzekļi vismaz 10 tūkstošu eiro apmērā,  informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Vītoliņš.

“Dezinformējoši un patiesībai neatbilstoši ir atlaistās rektores apgalvojumi par Ventspils pilsētas domes iejaukšanos augstskolas darbā, politisko pasūtījumu un briesmīgajiem apstākļiem, kādos viņai nācies strādāt augstskolā. Patoloģiskā kāre saglabāt rektores amatu, iespējams, patiesībā nozīmē izmisīgu cīņu par netraucētu darbošanos ar VeA naudas plūsmām,” pauda Vītoliņš.

Viņš arī informēja, ka VeA Satversmes sapulcē 25.maijā Rēvalde pārskatu par savu darbību nesniedza, bet paziņoja, ka viņai kā augstskolas augstākajai amatpersonai nevienam nekāda atskaite par savu darbu nav jāsniedz, un Satversmes sapulci atstāja. “Uzticības balsojumu sēdes beigās iniciēja rektores augstprātīgā visatļautība,” pauda Vītoliņš.

Pašvaldības veiktajā revīzijā konstatēja, ka nelikumīgi iztērēti pašvaldības finanšu līdzekļi vismaz 10 tūkstošu eiro apmērā. Vītoliņš informēja, ka VeA pašvaldības finansējuma izlietojumam nav izveidota pilnībā nodalīta grāmatvedības uzskaite, kā to paredz līgums. Tāpat pašvaldības finansējums augstskolā izlietots astoņām personām, kuras nav iekļautas savstarpēji saskaņotajā sarakstā. Pašvaldības līdzekļi tiek izlietoti juridiskā biroja pakalpojumiem, ar kuru nav noslēgt līgums, bet iesniegtajos ceturkšņu pārskatos atšķiras dati par pašvaldības finansējuma izlietojumu. TUrklāt revīzijas laikā tika grozīti gadu veci grāmatvedības uzskaites dati, kas jau vērtējama kā krimināli sodāma darbība.

Vītoliņš pavēstīja, ka pašvaldība nevar ietekmēt Saeimas piešķirto finanšu līdzekļu izlietojumu, tāpēc Rēvaldes apgalvojums, ka dome mēģinājusi ietekmēt Saeimas piešķirto 236 000 eiro izmantošanu remontiem, nevis Irbenes radiolokatora zinātnieku algām.

“Kādēļ 21 no 27 VeA Satversmes sapulces dalībniekiem nobalsoja par neuzticības izteikšanu rektorei Rēvaldei?! Vai to var skaidrot ar darbinieku rupjām ietekmēšanas un iebaidīšanas metodēm, ko rektore realizēja kopā ar savu personīgo juristu, kuru pretēji Senāta balsojumam, bija iecēlusi par finanšu prorektora p.i. un izdarīja rupju spiedienu pret Senāta vadītāju, Satversmes sapulces priekšsēdētāju, cenšoties panākt viņu parakstīt atlūgumu,” norādīja Vītoliņš.

Jau ziņots, ka VeA Satversmes sapulce 25.maijā sēdē pieņēma lēmumu atcelt Rēvaldi no rektora amata kā uzticību zaudējušu.

Tāpat jau ziņots, ka VeA rektore Gita Rēvalde pirmdien vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu augstskolas Satversmes sapulces lēmumu par atcelšanu no amata.

Rēvalde atsaucas uz likuma normām, norādot, ka augstskolas Satversmes sapulce lēmusi ārpus savas kompetences, jo rektoru atbilstoši var atcelt no amata pēc augstskolas Senāta vai izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma, ja tā darbībā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube