Nekavējoties neatsākot Inčukalna gudronu dīķu sanācijas darbus, reģionam draud ekoloģiskā katastrofa, vēstulē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram (VARAM) Kasparam Gerherdam (NA), norādījis Vides aizsardzības klubs (VAK).

Vēstulē ministram Latvijā vecākā dabas aizsardzības nevalstiskā organizācija uzsver, ka, ņemot vērā iepriekš veikto gudrona eskavācijas darbus, dīķī izveidojušās dziļas bedres, kuru dēļ ir apdraudēts dīķu hermētiskums. Tas varot izraisīt ekoloģisko katastrofu – pastāvot pamatotas bažas par iespējamo dzeramā ūdens piesārņojumu, kas apdraudēs ne tikai Inčukalna novada dzeramā ūdens akas, bet veselu reģionu, kā arī Gaujas upes ūdenstilpni.

Aktīvisti aicina ministru veikt darbības sanācijas procesa steidzamai atsākšanai.

Savukārt uzņēmumam, kurš iepriekš veicis sanācijas darbus, “Skonto būve” nerūp vide, kā dēļ viņi veic destruktīvas darbības Inčukalna gudrona dīķu sanācijas procesā, pauž VAK direktors Arvīds Ulme.

“SIA “Skonto būve”, kura labi apzinās esošās situācijas nopietnību, ar savu darbību faktiski ir apturējusi sanācijas darbu turpināšanu, tādējādi visiem vēlreiz apliecinot sabiedrībā sen zināmo faktu, ka rūpes par vides glābšanu viņiem ir vienaldzīgas,” vēstulē norāda Ulme, kurš ir arī Eiropas Savienības Fondu uzraudzības komitejas loceklis. Ulme pauž arī bažas, ka “Skonto būve” turpinās veikt destruktīvas darbības sanācijas procesa bremzēšanai.

VAK aicina VARAM sasaukt sanācijas projekta inženieru un ekspertu sanāksmi, pieaicinot VAK un ES Fondu Uzraudzības komitejas pārstāvjus, lai rastu risinājumu sanācijas programmas atsākšanai. Vienlaikus VAK plāno lūgt ES Fondu Uzraudzības komiteju iekļaut šo svarīgo jautājumu komitejas sēdē, kā arī izveidot Sabiedrisko padomi, kas izvērtēs Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas norisi, lai iesniegtu materiālus prokuratūrai un ES Fondu uzraugošajā m iestādēm.

Tāpat vēstulē norādīts, ka “Skonto būve” ierosinātā lieta pret Valsts vides dienestu (VVD) un Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB) par Inčukalna gudrona dīķu sanācijas iepirkumu tikusi noraidīta, atzīstot “Skonto būve” iebildumus par nepamatotiem.

Jau ziņots, ka VVD iepriekš lauza sanācijas darbu līgumu uzņēmumu “Skonto Būve” saistību nepildīšanas dēļ. Lai turpinātu projekta īstenošanu, VVD izsludināja iepirkuma procedūru sanācijas darbu pabeigšanai un to inženiertehniskās uzraudzības nodrošināšanai. Projekta pabeigšanas paredzamās izmaksas tiks precizētas iepirkumu rezultātā, kas varētu noslēgties šī gada rudenī.

Tāpat jau vēstīts, ka Latvija no Eiropas Savienības fondiem saņems līdz 2015.gada beigām iztērētos līdzekļus Inčukalna gudrona dīķu sanācijai 19,3 miljonu eiro apmērā.

Informācija:BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube