Ārsti spēra revolucionāru un radikālu soli, lai glābtu sievietes dzīvību, kamēr viņa cīnījās ar smagu infekciju. Šis, domājams, ir pirmais gadījums, kad ārsti sievieti bez plaušām uzturēja pie dzīvības sešas dienas, kamēr tika saņemts transplants.

Melisa Benoita (Melissa Benoit) piedzima ar cistisko fibrozi – tā ir ģenētiska slimība, kas plaušās izraisa krēpu palielinājumus. Pagājušā gada aprīlī 32 gadus vecā māmiņa ieradās Toronto slimnīcā ar smagu plaušu infekciju. Viņa cistiskās fibrozes dēļ bija cietusi no regulārām plaušu infekcijām savos agrajos 20 gados, tomēr ārsti beidzot konstatēja, ka šīs baktērijas ir izstrādājušas noturību pret lielāko daļu antibiotikām.

Kā apgalvoja paši ārsti: “Viņas iekaisušās plaušas sāka piepildīties ar asinīm, strutām un gļotām, samazinot gaisa daudzumu, kas pienāk plaušām. Tas ir līdzīgi, ja cilvēks sāktu slīkt.”

Viņa bija gluži kā iekļuvusi spirālē, no kuras viņas plaušām nebija iespējams atkopties. Viņas vienīgā cerība uz atveseļošanos bija plaušu transplantācija,” skaidroja dakteris Nials Fergusons.

Ārsti pieņēma drosmīgu, bet ļoti riskantu lēmumu veikt operāciju, kas pirms tam ir tikusi izstrādāta tikai teorētiski: bija nepieciešams izņemt abas plaušas, neskatoties uz to, ka dotajā mirklī neviena no donoru plaušām nebija pieejama. Jau dažas stundas pēc plaušu izņemšanas viņas stāvoklis būtiski uzlabojās. Uzlabojās arī galveno orgānu stāvoklis, un viņai vairs nebija nepieciešams lietot asinsspiediena zāles.

Transplantācijas procedūra nebija sarežģīta, jo puse no darba jau tika izdarīta,” sacīja kāds cits ārsts no operācijas komandas. “Viņas jaunās plaušas funkcionē ļoti labi.”

Melisa vēl joprojām atgūstas un saņem nieru dialīzi. Tomēr viņas progress kopš aprīļa ir acīmredzams. Viņa ir atpakaļ mājās. Melisai sāk ataugt mati, viņa spēj patstāvīgi staigāt un, galvenais, viņa ar savu meitu var spēlēties stundām ilgi, pat nenogurstot.

 

Saistītās tēmas: IekaisumsmedicīnaPlaušasTransplantācija

youtube icon
Abonēt youtube