Kad novembrī stājās spēkā Parīzes līgums (Ar Parīzes līgumu tiek nodibināta Eiropas Ogļu un tērauda kopiena), pasaules uzsvars uz klimata pārmaiņu politiku tika uzsvērts kā būtisks solis fosilā kurināmā patēriņa samazināšanai. Ņemot vērā nesenās neskaidrības par ASV iesaistīšanu Parīzes līgumā un pieaugošās bažas par piesārņojumu Lielbritānijas pilsētās, jauns pētījums ir uzsvēris patieso vides piesārņojuma cenu.

Karte, ko izveidoja The Eco Experts grupa, atklāja “pasaules toksiskākās valstis”. Kartes veidošanā vērā tika ņemti vairāki faktori, tostarp nāves gadījumu skaits, ko izraisa gaisa piesārņojums, kā arī oglekļa dioksīda emisijas. Rezultāti ir paredzēti kā norāde briesmām, kas var skart apkārtējo vidi un iedzīvotājus 135 pētījumā iesaistītajās valstīs.

Eiropa

Pasaule

Kartē tiek parādīts, ka Tuvo Austrumu valstis, kurās dominē nafta, atrodas 10 toksiskāko valstu tops. Saūda Arābija tika reģistrētā kā toksiskākā valsts ar visaugstāk reģistrēto gaisa piesārņojumu sarakstā. Lielbritānija gan atrodas vien 81. vietā, aiz tādām valstīm kā Vācija un ASV, tomēr Lielbritānija ir 37. vietā ar augstu oglekļa dioksīda emisijas koeficientu.

Pasaules 20 toksiskāko valstu tops:

1. Saūda Arābija

2. Kuveita

3. Katara

4. Bahreina

5. Apvienotie Arābu Emirāti

6. Omāna

7. Turkmenistāna

8. Lībija

9. Kazahstāna

10. Trinidāda un Tobāgo

11. Irāna

12. Luksemburga

13. Bulgārija

14. Bosnija un Hercegovina

15. Mongolija

16. Koreja

17. Maķedonija

18. Singapūra

19. Irāka

20. Ķīna

Džons Vaitlings (John Whitling) no The Eco Experts grupas sacīja, ka karte ir veids, kā “nosaukt un kaunināt lielākos pasaules pārkāpumus pret vidi” un uzsvērt riskus, kas saistīti ar augsto piesārņojuma līmeni.


Avots: Wired

Foto: Pixabay

Saistītās tēmas: KartePētījumsToksisksValstis

youtube icon
Abonēt youtube