Turpinoties XVIII Starptautiskajam masku tradīciju festivālam, šodien plkst.10 Katlakalnā, Vecumniekos un Mālpilī notiks masku gājieni, informēja Latvijas folkloras biedrības pārstāve Gunta Saule.

Savukārt plkst.15 Rīgas kultūras pilī “Ziemeļblāzma” norisināsies festivāla konference, bet plkst.18 pilī un tās parkā tiks rīkots masku saiets un grupu izrādīšanās.

Pēc Saules paustā, Lietuvu festivālā pārstāvēs divas folkloras kopas. “Knituva” no Kelmes Žemaitijā rādīs visā Lietuvā populāro Užgavēņa jeb Meteņa maskošanās tradīciju. Otra lietuviešu kopa nāk no Suvalkijas un rādīs senu, no prūšiem mantotu, Ziemassvētku laika masku tradīciju “Baltā zirga dancotāji”.

Čehijas valahiešu kopa “Radhošt” rādīs Meteņiem raksturīgu maskošanās tradīciju, kad ciemata vīrieši un zēni, ģērbti tradicionālās maskās – sarkanās maskas zēniem un melnā krāsa precētiem vīriešiem-, kopā ar pūtēju orķestri iet cauri ciemam, norādīja Saule.

Savukārt Rietumāfriku pārstāvēs skatuves mākslas kompānija no Sjerraleones Frītaunā. Viņu masku tēlu klāstā ir dažādas slepenās sabiedrības maskas, kam ir svarīga loma kāzu, krustabu un bēru norisēs, vadoņu kronēšanas ceremonijās un valsts ierēdņu ciemošanās laikā.

Festivālu atbalsta Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Rīgas dome, Ķekavas, Mālpils un Vecumnieku pašvaldības. Festivālu rīko Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums” un Latvijas Folkloras biedrība.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: gājiensMaskas

youtube icon
Abonēt youtube