Laodzi (Lao Tzu) ir viens no lieliskākajiem Senās Ķīnas filozofiem, kas sastādījis Četrus galvenos (kardinālos) tikumus jeb noteikumus, kā pareizi dzīvot. Laodzi uzskatīja, ka centrējot savu dzīvi ap šiem tikumiem, mums ir iespēja iegūt Visuma gudrību un pasaules enerģiju.

Laodzi ir goda nosaukums, kas burtiski nozīmē “vecmeistars”. Viņš bija galma arhivārs Džou dinastijas laikā un konsultēja Konfūciju rituālu jautājumos. Bet savu laikabiedru Laodzi uzskatīja par pārāk augstprātīgu un ieteica viņam atteikties no paša uzstādītās lepnības. Daudzi uzskatīja, ka viņš savas dzīves laikā spējis sasniegt augstāko apziņas stāvokli, kas padara viņu par Dievu. Tādēļ viņš daudzās daoisma formās ir uzskatīts arī par dievību, tai skaitā viņš ir iekļauts arī triju skaidrību trīsvienības sastāvā.

Ja tu esi viens no tiem cilvēkiem, kas meklē atbildes uz dzīves jautājumiem un vēlies doties garīgā ceļojumā, tad Laodzi mācības tev palīdzēs iziet caur apkārtējo haosu un baudīt patieso pasaules mieru.

1. Godbijība pret visu dzīvo

Pirmais tikumības likums paredz, ka mums ir jāciena visas dzīvības formas, nevis censties dominēt un kontrolēt tās. Vispirms mums ir jāmīl un jāgodā pašiem sevi, un tad šī mīlestība plūdīs arī uz āru pie citām dzīvām būtnēm. Šajā pasaulē mums ir jāpaļaujas uz citām dzīvības formām, lai spētu izdzīvot, tas nozīmē, ka pret tām jāizturas ar cieņu, laipnību un pateicību. Laodzi ticēja, ka mēs visi varam dzīvot mierā un saticībā, ja vien mēs atceramies šo garīgās dzīves likumu.

2. Patiesa sirsnība

Šis tikums izpaužas kā godīgums, vienkāršība un autentiskums. Tas būtībā norāda uz to, ka mums visiem ir jābūt un jāpaliek tādiem, kādi mēs patiesībā esam, un mēs nedrīkstam ļaut ārējiem spēkiem mūs sašūpot. Neļauj citiem noteikt, kādam tev ir jābūt! Tiklīdz esam sapratuši un iemācījušies to, kā būt patiesiem un sirsnīgiem, mēs skaidri spēsim saprast, kas tieši ir nepieciešams, lai sasniegtu pilnīgu laimi un mieru, un mēs varēsim palīdzēt tiem, kas savā ceļā vēl maldās. Dzīvē pēc savas taisnības un viss sastāsies savās vietās. Papildus tu iedvesmosi citus būt pašiem un dzīvot autentisku dzīvi.

3. Maigums, laipnība, pateicība

Šajā steidzīgajā pasaulē šis tikums būtu jāmācas arvien no jauna. Maigums un laipnība nozīmē vienkāršu laipnību pret dzīvi, nevis koncentrēties uz egoistiskām vēlmēm. Kad praktizējam šo tikumu, mēs vairs necenšamies it visā būt labākie, mēs atsakāmies no vēlmes vienmēr būt pareiziem, jo būt laipnam un pateicīgam ir nozīmīgāk, nekā būt pareizam. Kad esam jūtīgi pret citu cilvēku vajadzībām un atsakāmies no kāres kontrolēt un dominēt pār tiem, mēs spējam dzīvot harmonijā ar tiem. Daudzi šo tikumu – maigumu un laipnību – jauc ar vājumu, bet tas tikai tādēļ, ka esam pieraduši dzīvot egoisma pārpildītā pasaulē. Praktizē šo tikumu un ar laiku sapratīsi, kam patiesi ir jēga šajā dzīvē.

4. Atbalsta sniegšana

Šis tikums nosaka to, ka mums ir jāatbalsta katra dzīvības forma, ieskaitot sevi. Kad mēs iemācāmies atbalstīt paši sevi, mēs daudz vienkāršāk spējam palīdzēt citiem, kas gadās mūsu dzīves ceļā. Šis noslēdzošais tikums mums māca mīlēt un kalpot visiem neatkarīgi no tā, kādu labumu no tā iegūstam. Mēs vairs necenšamies nepārtraukti saņemt, bet gan gūstam baudu no došanas, neko negaidot pretī. Šis tikums no mums nāk dabiski, taču pasaule, kurā dzīvojam, māca mūs koncentrēties pašiem uz sevi un savu laimi. Taču daudzi nemaz nejūtas piepildīti, sekojot šim mērķim. Tātad savas vēlmes un sevi nedaudz noliekot malā un padomājot par citiem un citu vajadzībām, mēs varam iegūt daudz vairāk prieka un mīlestības, nekā to varētu iedomāties.

Lai šie četri tikumi apvij tavu dzīvi. Laodzi stipri ticēja, ka šie tikumi mūsu dzīvi spēj padarīt gaišāku, plūstošāku un graciozāku, palīdzot cīņā ar destruktīvu un pašiznīcinošu dzīves modeli, kurā sabotējam savu iekšējo mieru un laimi.

Saistītās tēmas: dievībaLaodzitikumivecmeistars

youtube icon
Abonēt youtube