Atnākot pavasarim jau ierasts, ka no aizmirstības izceļam noputējušos grilus un, baudot dūmos kūpinātu ēdienu, priecājamies par saules stariem un tuvojošos vasaru.

Ierasts, ka grila sezonu iesākam ar kādu ceptu šašliku vai mednieka desiņām, kuru smarža jūtama teju kilometra rādiusā. Tomēr, ko galdā likt tiem, kas gaļu neēd? Ko šajā grila sezonā baudīs veģetārieši?

Mums ir dažādi ieteikumi, ko grilēt, ja gaļa nav tavā ēdienkartē!

Baklažāni – grilēti baklažāni kļūst kraukšķīgi no ārpuses, bet krēmīgi no iekšpuses, nekādas mīklas vai siera. Sagriez baklažānu nelielās šķēlēs, apsmērē to ar extra virgin olīveļļu un liec uz grila restēm.  Pasniedz ar kādu zaļumu.

Persiki – grilējot, tie iegūst vēl izteiktāku saldu garšu un to ir ārkārtīgi viegli izdarīt. Vienkārši pārgriez tos uz pusēm, izņem kauliņu un liec uz grila restēm. Kad tie kļuvuši zeltaini, ņem nost. Ja vēlies vēl saldākus un interesantākus, apsmērē tos ar medu, kanēli vai papildini ar grieķu jogurtu.

Ananāss – grilējot mazinās augļa skābums, padarot to par saldu našķi. Sagriez ananāsu gredzenos un liec uz grila restēm. Jāpiemin, ka puse apmēram 130 grami ananāsu nodrošina 20% no dienā nepieciešamās C vitamīna devas.

Sparģeļi – tos iezied ar nelielu daudzumu olīveļļas, apkaisi ar sāli, pipariem un liec grilēt. Sparģeļi ir ārkārtīgi barojošs vasaras ēdiens tiem, kam gaļa neiet pie sirds. Papildu sparģeļos ir daudz B6 vitamīna, folātu un E vitamīna.

Tomāti – savam ēdienam pievieno lielisko dūmu piegaršu, grilējot tomātus. Vienkārši sagriez tos šķēlēs, nosmērē ar olīveļļu un liec uz grila restēm. Pievieno citiem ēdieniem kā lielisku, vasarīgu piedevu.

Cukīni – tos ir viegli izaudzēt un tikpat viegli uzgrilēt. Sagriez tos gareniski, apsmērē ar olīveļļu, nokaisi ar sāli, pipariem un liec uz grila, līdz tie paliek mīksti.

Kukurūzas vālītes – apsmērē tās ar olīveļļu un liec uz grila. Ja vēlies, pievieno sāli, piparus.

Ja vēlies baudīt dārzeņus tādā pat manierē kā šašliku, piemēram, uz iesma, ir daudz variantu, kā to var darīt. Pirms tam bļodā ar balzāmetiķi, olīveļļu un svaigu citronu/laima sulu sajauc pētersīļus, ķiplokus un sinepes, pievieno izvēlētos dārzeņus – cukīni, tomātus, gurķus, sarkanos sīpolus un papriku. Šajā ziņā vari būt radošs. Visu samaisi un ļauj, lai dārzeņi sasūcas ar sulu.

Pēc tam tos skaisti kārto uz iesma.

Šādā ziņā visu ierobežo vien tavas paša vēlmes un radošums. Uz iesma vari likt arī pilnīgi svaigus dārzeņus, piemēram, svaigus, negrieztus ķiršu tomātiņus. Vari likt salātlapas, gurķus, sīpolus utt. Visu, ko vien tava sirds kāro.

Protams, neaizmirsīsim par mūsu pašu lieliskajiem kartupeļiem. Tos vari sagriezt šķēlēs un likt uz grila vai arī pārkaisīt ar garšvielām un ietīt folijā, ko pēc tam liec grila oglēs. Kā nu pašam tīk! 🙂

Grilēšanas laikā dārzeņus vari pārliet ar kādu sev tīkamu sulu, piemēram, apelsīnu vai citronu. Tāpat to droši var darīt ar alu, ja tāda ir vēlme, vai balzāmetiķi, vīnogu etiķi u.c. Viss atkarīgs no tā, ko pieprasa garšas kārpiņas.

 

Saistītās tēmas: grila sezonaveģetārieši

youtube icon
Abonēt youtube