Foto: Pixabay

Lai saņemtu atkārtotu pastāvīgās uzturēšanās atļauju šeit dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem, ir jāzina latviešu valoda. Šo normu par atbilstošu konstitūcijai atzina Satversmes tiesa. Kopumā tā attiecas uz 25 tūkstošiem Krievijas pilsoņu. Neviena piespiedu izraidīšana šī iemesla dēļ vēl nav notikusi, bet līdz februāra beigām šāds rīkojums attieksies uz  aptuveni 800 personām, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Tiesas prāvā iezīmējies vēl kāds iepriekš plaši neapspriests fakts – Latvijā dzīvo vairāk nekā 4000 Krievijas pilsoņu, kuriem nemaz nav jāapliecina latviešu valodas zināšanas.

Reaģējot  uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, 2022. gada septembrī  Saeimā steidzamā kārtā pārskatīja uzturēšanās nosacījumus šeit dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem. Politiķi noteica, ka pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņēmējiem jāapliecina latviešu valodas prasme pamata līmenī.  Ja gada laikā nenokārtos eksāmenu, uzturēšanās atļauja vairs nebūs derīga. Spriedze pieauga, vieni teica, ka pensionāru izraidīšana valodas nezināšanas dēļ pārkāpj cilvēktiesības, citi, ka tiem, kuri nodzīvojuši šeit teju visu mūžu, jāpārtrauc dzīvot “krievu burbulī”, un beidzot jāapgūst valsts valoda vismaz sarunvalodas līmenī.

Satversmes tiesā vērsās vairāki desmiti krievu. Viņi uzskatīja, ka jaunā kārtība nav taisnīga. Ir aizskartas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, pārkāpts tiesiskās paļāvības princips, citiem šeit dzīvojošajiem ārvalstniekiem līdzīgā statusā neprasa apliecināt valsts valodas prasmes. Pieteikumu tiesai aktīvi palīdzēja gatavot politiskā partija “Saskaņa”.  Parakstīties  varēja Daugavpilī, Liepājā un Rīgā.

Krievija ir iekļauta to valstu sarakstā, kuras pilsoņiem, pieprasot uzturēšanās atļaujas, tiek veikta papildu pārbaude. Ir jāaizpilda anketas, kuras nosūta arī uz drošības iestādēm.

“Personām ir jāaizpilda gan anketas, gan informācija par diezgan plašu radinieku loku. Lai saprastu saistību gan ar Krieviju.. Un, protams, arī attieksmi pret karu. Kas šobrīd notiek Ukrainā. Ir gadījumi, kad personas neaizpilda un saka, ka par politiku neinteresējas, arī  par karu ne. To vairāk traktē, kā – personas nevēlas atbildēt, persona nenosoda karu,” norāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze.

Tiesa lēma, ka likums atbilst Satversmei. Saeima ir ņēmusi vērā ģeopolitisko kontekstu un riskus, ko var radīt personas ar Krievijas  pilsonību. Proti, citu ārzemnieku pilsonības valstis  nav uzsākušas karadarbību kaimiņvalstīs un vēsturiski nav apdraudējušas Latvijas valsts drošību. Arī pienākums latviešu valodu zināt otrajā pamatlīmenī ir vērsts uz valsts valodas stiprināšanu un citu cilvēku tiesību aizsardzību.

“Ja personai ir svarīga savas privātās dzīves aizsardzība, un tā vēlas saglabāt valstī izveidojušās sociālās saiknes, bet tā pat nemēģina kārtot valsts valodas pārbaudi, tad šai personai izsniegtās pastāvīgās uzturēšanās atļaujas anulēšana un iespējamā šīs personas izraidīšana nevar tikt uzskatīta par nesamērīgu pasākumu,” skaidro Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Plašu rezonansi izraisījušais likumprojekts pēc būtības dod vēl divus gadus laika šeit dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem nokārtot valsts valodas eksāmenu. Tādu, kuri izkrita arī otrajā reizē, ir  4262 cilvēki. Šajā laikā viņi saglabā iespēju strādāt, kā arī saņemt valsts pakalpojumus, tai skaitā pensijas un pabalstus.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde apkopojusi arī ziņas par 2000 personām, kurām pastāvīgās uzturēšanas atļaujas zaudēja spēku, bet kuras nav sniegušas par sevi nekādu informāciju. Viņām bija jāizceļo no Latvijas līdz 30. novembrim.

“Šodien es varu pateikt, ka aptuveni  vismaz tūkstoš cilvēku ir izbraukuši.  Daži vienkārši raksta, ka viņiem nav kur braukt un viņi negrib braukt. Citi atkal norāda kaut kādus humānus apsvērumus, tā kā tas tiks vērtēts,” komentē iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Lasiet arī: Nedēļas horoskops: 16. – 22. februāris

Lasiet arī: «Ļoti, ļoti svētīgi» – Samanta Tīna pirms kāzām ievērojusi 40 dienu askēzi

Lasiet arī: VIDEO | Iepazīsties, jaunā parauga pase – ar ko tā atšķiras no iepriekšējās

Lasiet arī: Rīgas domē atbalsta nosaukumu maiņu Maskavas ielai un citām ielām tās tuvumā

Lasiet arī: Pirmais klients Lidl atvēršanu Jelgavā gaidījis kopš iepriekšējās dienas vakara

Lasiet arī: Alfonsa sindroms – četras zodiaka zīmes, kuru pārstāvji visbiežāk dzīvo uz sieviešu rēķina

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube