Andris Bērziņš. Foto: Gatis Dieziņš, RJC/Flickr

Bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš nosoda ekspolitiķa Einara Repšes rīcību, baidot sabiedrību ar neizbēgamu karu Latvijā. Repše nesen TV24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” norādījis, ka “šobrīd ir pilnīga skaidrība, ka karš būs. Diemžēl arī Latvijā.”

“Par to negribu runāt, man tas riebjas. Katrs jūk prātā pa savam. Šī baidīšana ar karu ir jābeidz! Es domāju tāpat kā jaunievēlētais  un esošais Somijas prezidents, ka ir jādara viss, lai būtu miers. Šis Repšes neapdomīgais gājiens ir viņa stilā. Viņš taču vienmēr ir bijis ekstravagants. Ko viņam var pārmest? Personāžs, kas vienmēr runā vienu un dara citu. Tas nenozīmē, ka dara sliktu, bet Repše ir Repše. Tas ir skumji, kā tagad caur medijiem tiek sēta panika cilvēkos,” žurnālam “Kas Jauns” norāda eksprezidents.

“Ar Einaru esmu bijis kopā diezgan ilgus gadus, sevišķi Augstākajā padomē. Kad mēs darījām vienu, viņš vienmēr darīja kaut ko citu. Tā viņš ir “uzbūvēts”. Kad bija premjers, viņš mēģināja lidot…” izdevumam norāda Bērziņš.

Viņaprāt, “kamēr vien būs bruņojums, pastāvēs kara draudu iespēja. Taču mums ir jādzīvo nevis pagātnē vai nākotnē, bet tagadnē. Pašlaik mums jābūt brīviem no panikas, bailēm, jābūt darbspējīgiem, lai varam celt stipru savu Latviju.”

“Šobrīd ir pilnīga skaidrība, ka karš būs. Diemžēl arī Latvijā. Izņemot, ja nenotiks brīnums – ja Putinu nesakaus pilnīgi tūlīt kaujas laukā Ukrainā,” tā  TV24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” norādījis  bijušais premjers Einars Repše.

“Jebkurš pamiers, jebkura konflikta iesaldēšana nozīmē, ka karš būs. Šeit ir divas ļoti lielas komponentes – pirmām kārtām mums atgādina par vēsturi – mēs it kā neko nemācamies, bet mums atgādina. Atgādina situāciju, kas bija īsi pirms Otrā pasaules kara, kad Ādolfs Hitlers bija “nogājis no prāta” un iedomājies, ka viņam visu pasauli vajag iekarot, visu Eiropu vismaz. Ļoti līdzīga situācija ir šobrīd ar Putinu, viņš arī ir “nogājis no prāta”, viņam ar Krieviju nepietiek, viņam vajag iekarot Eiropu. Nonācis viņš ir tik tālu, ka apstāties faktiski vairs nevar. Ja viņš šobrīd netiek sakauts, tad viņš ies tālāk, viņam faktiski citas izejas nav. Tas nozīmē, ka Latvijā mums ir gaidāms karš un tam ir nopietni jāsāk gatavoties,” raidījumā izteicies Repše.

“Tas, ko mēs esam iemācījušies šobrīd, kas ir atšķirīgi, tās ir visas modernās tehnoloģijas – raķetes, kas lido precīzi, droni, kas lido ļoti precīzi. Šobrīd pilnīgi skaidrs, ka neko nevar glabāt Nacionālo Bruņoto spēku bāzēs, neko nevar organizēt Aizsardzības ministrijas ēkā. Visas tās ēkas, kas ir zināmas mums, kas ir zināmas arī ienaidniekam, pretiniekam, viņas tiks iznīcinātas burtiski konflikta pirmajās minūtēs, tāpēc šobrīd jaunā veidā jāpaļaujas uz decentralizētu, izskaisītu aizsardzību, kur ir daudz mazu noliktavu, kas ir zināmas labi sagatavotiem, uzticamiem cilvēkiem,” uzsvēris Repše, piebilstot, ka tur  jābūt visam, kas nepieciešamais, lai varētu no dažādiem punktiem Latvijā izrādīt pretestību. Protams, arī infrastruktūrai, pēc viņa teiktā, ir jābūt sagatavotai.

“Vēl, ko mēs varam mācīties, ka Krievijas kara vešanas metodes esot vēl nežēlīgākas nekā Hitera kara vešanas metodes. Tā ir masveida bumbošana, viņi nerēķinās ar sava dzīvā spēka zaudējumiem. Pilnīgi nerēķinās ar tiem! Līdz ar to Latvijai ir jābūt pilnīgi gatavai pēc sliktākā scenārija šodien. Ja notiks brīnums un īstenosies labākais scenārijs, tad tas lielā mērā būs pateicoties tam, ka mēs esam sagatavojušies,” tā  raidījumam uzsvēris bijušais Ministru prezidents.




Lasiet arī: Intoksikācijas gadījumu dēļ PVD uzdod apturēt D vitamīna pilienu izplatīšanu

Lasiet arī: Latvijas – Baltkrievijas robežas izbūves darbu laikā gājis bojā ekskavatora vadītājs

Lasiet arī: Ekspremjera Repšes meita: Tēva uzvārds man ir traucējis visu mūžu

Lasiet arī:  Magone: Mans mērķis ir Dziesmusvētki – gribu, lai kori dzied manu dziesmu

Lasiet arī: Mūrniece pastiprina apsardzi īpašumam uzmācīgu vīriešu dēļ

Lasiet arī: Astroloģiskā prognoze martam: gaidāms ļoti romantisks mēnesis

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube