Vladimirs Putins. Foto: Instagram @russian_kremlin

Svētdien, 17.martā, plkst.10 parkā iepretim Krievijas vēstniecības ēkai Rīgā, Ukrainas neatkarības ielā 2, sāksies protesta akcija, kuras mērķis ir nosodīt Krievijas prezidenta tā dēvēto “vēlēšanu” rīkošanu Latvijas teritorijā.

Protesta akcija turpināsies līdz plkst.17.00. Akcija ir saskaņota Rīgas domē, informē tās rīkotāji.

“Atļaujot rīkot Krievijas prezidenta “vēlēšanas” Latvijā, valsts leģitimizē šo vēlēšanu neleģitīmo iznākumu. Iznākumu, kurā vēlēšanās uzvar Vladimirs Putins, kura armija jau vismaz desmit gadus dienu dienā veic kara noziegumus pret Ukrainas civiliedzīvotājiem,” norāda pasākuma organizatori.

Pēc rīkotāju domām, “Latvija nevar pieļaut šādas provokācijas – agresorvalsts pilsoņi par Putinu šajos apstākļos drīkstētu balsot tikai un vienīgi otrpus Latvijas robežai.”

“Krievijai ir jāpārtrauc karš Ukrainā un jāatkāpjas līdz 1991. gada robežām. Latvijai jāsaņemas – ja spējām Krievijai parādīt savu vietu Brīvības cīņās, tad spēsim arī tagad. Vladimira Putina un pārējo viņa marionešu vieta ir nevis Kremlī, bet gan karātavās,” uzsver rīkotāji.

Pasākuma norises vietā ikviens aicināts ierasties ar Latvijas un Ukrainas karogiem, plakātiem un simboliku.

Jāpiebilst, ka, ņemot vērā, ka šīs nedēļas nogalē plānotas Krievijas prezidenta vēlēšanas, Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 13.martā, pieņēma paziņojumu, kurā kategoriski noraida un neatzīst to vēlēšanu leģitimitāti, ko Krievija rīko uz laiku okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās. Šādas Krievijas darbības Ukrainas starptautiski atzītajā teritorijā ir nelikumīgas un netiks atzītas, norāda komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

“Šodienas Krievijā valda autoritārs režīms, ko raksturo fiktīvas vēlēšanas un demokrātijas imitēšana. Šīs prezidenta vēlēšanas nebūs nedz brīvas, nedz godīgas, jo tajās tiek plaši apspiesta opozīcija un neatkarīgie plašsaziņas līdzekļi. Tajās nav ticamas politiskās konkurences un trūkst neatkarīgas starptautiskas novērošanas, līdz ar to Krievijas prezidenta vēlēšanām nav nekādas demokrātiskas leģitimitātes,” uzsver Kols.

Komisija paziņojumā stingri nosoda Krievijas imperiālistiskās darbības un tās pašreizējo agresiju pret Ukrainu un pieprasa, lai tās valdība pārtrauktu jebkāda veida spīdzināšanu un sliktu izturēšanos pret politiski ieslodzītajiem, atceltu visas nepamatotās apsūdzības un nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvotu visus politisku motīvu dēļ ieslodzītos, informē Saeimas Preses dienests.

Paziņojumā deputāti atkārtoti uzsver, ka Eiropas Savienībai, tās dalībvalstīm un sabiedrotajiem visā pasaulē ir jāturpina sniegt visaptverošs atbalsts Ukrainai, tostarp politiskā, ekonomiskā, finansiālā un militārā palīdzība, kā arī atbalsts pilsoniskajai sabiedrībai un valsts atjaunošanai.

Parlamentārieši solidarizējas ar Ukrainu, apliecinot tās neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību tās starptautiski atzītajās robežās.

Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija ir īpaši pastiprinājusi politisko disidentu, plašsaziņas līdzekļu un pilsonisko brīvību apspiešanu, nežēlīgi apslāpējot jebkādu opozīciju un kriminalizējot pretkara izpausmes, paziņojumā norāda komisija. Deputāti atgādina, ka Krievijas valdība ir atbildīga par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem un politiskajām represijām, tostarp par opozicionāra Alekseja Navaļnija nāvi.

Lasiet arī: Rūta Judze: Mēs esam šobrīd šķiršanās procesā, bērni ir manā aprūpē

Lasiet arī: Trūkumi, kas kaitē pašam, – kā katra no zodiaka zīmēm grauj savu dzīvi

Lasiet arī: Eksprezidents Bērziņš nosoda Repšes rīcību, baidot tautu ar karu Latvijā

Lasiet arī: Intoksikācijas gadījumu dēļ PVD uzdod apturēt D vitamīna pilienu izplatīšanu

Lasiet arī: Ekspremjera Repšes meita: Tēva uzvārds man ir traucējis visu mūžu

Lasiet arī:  Magone: Mans mērķis ir Dziesmusvētki – gribu, lai kori dzied manu dziesmu

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube