Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Nepareiza D vitamīna uztura bagātinātāja lietošana var izraisīt pārdozēšanas gadījumus, kas var apdraudēt cilvēka veselību un pat dzīvību, norāda valsts zinātniskā institūta “BIOR” eksperti. Kā zināms,  Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzdevis apturēt SIA “SAGITUS” ražotā uztura bagātinātāja “NATEO D pilieni FORTE” izplatīšanu intoksikācijas gadījumu dēļ.

“Lielāko daļu D vitamīna pārdozēšanas gadījumu izraisa tieši nepareiza uztura bagātinātāju dozēšana, ko veicina ne vien mūsdienās plaši pieejamais to klāsts aptiekās, bet arī nereģistrētu uztura bagātinātāju piedāvājums dažādu valstu interneta veikalos,” uzsver institūta “BIOR” Riska novērtēšanas eksperte Inese Siksna.

Ieteikums sekot līdzi savam D vitamīna līmenim un nepieciešamības gadījumā lietot D vitamīna preparātus Latvijas iedzīvotājiem nav svešs, tāpat kā citās valstīs, kur gada laikā ir maz saulaino dienu. Tomēr ik pa laikam kādā no Eiropas valstīm mēdz konstatēt D vitamīna pārdozēšanas gadījumus, kuru dēļ ir iestājušās nopietnas sekas veselībai. Pārdozēšana visbiežāk minētajos gadījumos ir bijusi saistīta vai nu ar apzinātu D vitamīna devas vairākkārtēju pārsniegšanu, vai arī ar neapzinātu, kļūdainu devu dozēšanu.

Latvijas iedzīvotājiem tiek rekomendēta D vitamīna lietošana, bet ir jākonsultējas ar savu ārstu par nepieciešamo D vitamīna devu, jo to katram cilvēkam ietekmē ne vien esošais D vitamīna līmenis organismā, bet arī svars un kopējais veselības stāvoklis, tajā skaitā hroniskās slimības.

Atsevišķās Eiropas valstīs darbojas uztura bagātinātāju blakusefektu uzraudzības sistēma (nutrivigilance scheme), kuras fiksē uztura bagātinātāju lietošanas blakusefektus. Par tiem sistēmai var ziņot gan veselības aprūpes personāls, gan produktu ražotāji, gan paši patērētāji. Institūts “BIOR” ir iesaistījies šo valstu tīklā un regulāri seko līdzi aktuālajai informācijai.

Pārdozēšanas gadījumi Eiropā

Pērn institūts “BIOR” no citām Eiropas valstīm saņēma informāciju par pārdozēšanas gadījumiem četriem zīdaiņiem un vienam sešus gadus vecam bērnam. Vairumā gadījumu pārdozēšana bija tieši saistīta ar neadekvātu uztura bagātinātāja devas lietošanu – ārsta rekomendētais uztura bagātinātājs aizstāts ar citu, neizvērtējot devas lielumu. Papildus uztura bagātinātājam tika lietoti arī citi pārtikas produkti, kas satur D vitamīnu, piemēram, mākslīgais maisījums zīdaiņiem, tādējādi vēl vairāk palielinot uzņemtā D vitamīna daudzumu.

Savukārt šī gada marta sākumā Lielbritānijā ziņots gadījums par 89 gadus vecu vīrieti, kura D vitamīna pārdozēšana diemžēl saistījusies ar tādām veselības komplikācijām, kas rezultējušās ar nāvi.

Latvijā šāda ziņošanas sistēma pagaidām nav ieviesta, taču, ja, lietojot uztura bagātinātāju, tiek novēroti kādi blakusefekti, noteikti jāsazinās ar savu ārstu. Institūts “BIOR” jau iepriekš veiktos pētījumos (par sāls un joda patēriņu Latvijas iedzīvotājiem un pētījums par D vitamīna un dzelzs deficītu grūtniecēm Latvijā) norādījis, ka šāda sistēmas ieviešana būtu nepieciešama, jo pētījuma datu analīzē bieži tiek novērota gan Latvijā nereģistrētu uztura bagātinātāju, gan arī neadekvātu devu lietošana.

D vitamīna pārdozēšanas riski

Galvenās D vitamīna pārdozēšanas sekas ir kalcija līmeņa paaugstināšanās asinīs (hiperkalciēmija), kas var izraisīt sliktu dūšu un vemšanu, vājumu un biežu urinēšanu. Smagākos gadījumos D vitamīna pārdozēšana var radīt sirds ritma traucējumus un nieru bojājumus, piemēram, kalcija akmeņu veidošanos. Tiesa, citu valstu dati rāda – lai pārdozētu D vitamīnu, devai jābūt patiesi lielai un jābūt lietotai salīdzinoši ilgu laiku. Šo ir svarīgi ņemt vērā tāpēc, ka D vitamīna uztura bagātinātāju visizplatītākās formas tiek lietotas katru dienu visa gada garumā, tātad – ilgstoši. To, vai vitamīna deva ir pietiekama un nav pārmērīga, var izvērtēt tikai ārsts – pie viņa noteiktās nepieciešamās D vitamīna devas jāpieturas.

Tāpat svarīgi pārliecināties, vai izvēlētais uztura bagātinātājs ir reģistrēts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Uztura bagātinātāju reģistrā, kas garantē produkta atbilstību Eiropas Savienības (ES) likumdošanai. Valstīs ārpus Eiropas Savienības likumdošana attiecībā uz uztura bagātinātājiem atšķiras, tādēļ ir iespējami gadījumi, kad ārvalstīs iegādāts uztura bagātinātājs Eiropā tiktu klasificēts kā zāles, kuru var nopirkt tikai ar ārsta izrakstītu recepti. Vitamīnu un minerālvielu drošās lietošanas devas Eiropā pārrauga Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA), kuras izvērtējumi veikti gan par maksimālajām pieļaujamajām devām, kas nerada kaitējumu cilvēka veselībai, gan arī par minimālajām devām, kas rada labvēlīgu efektu uz cilvēka veselību.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzdevis apturēt SIA “SAGITUS” ražotā uztura bagātinātāja “NATEO D pilieni FORTE” (šķīdums eļļā ar uzrādīto devu 25µg jeb 1000 SV 1 pilienā; partijas nr. 262301) izplatīšanu. Tas darīts, jo no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas saņemts ziņojums par vairākiem D vitamīna intoksikācijas gadījumiem bērniem, kas tiek saistīti ar šī vitamīna lietošanu, informē PVD.

PVD veiks pārbaudes, tostarp ņemot paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem, lai noskaidrotu, vai ražotāja norādītā D vitamīna koncentrācija produktā nepārsniedz marķējumā norādīto. PVD aicina līdz pārbaužu beigām atturēties no šī produkta lietošanas uzturā.

Atsaucoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izplatīto ziņojumu, Latvijas farmācijas uzņēmums “Sagitus” apstiprina, ka tiek pārbaudīta uzņēmuma ražotā uztura bagātinātāja “NATEO D pilieni FORTE” (šķīdums eļļā ar uzrādīto devu 25µg jeb 1000 SV 1 pilienā) viena konkrēta partija ar Nr. 262301.

Uzņēmums vēlas precizēt, ka no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ir saņemts ziņojums par gadījumu, kad bērnam konstatēts paaugstināts D vitamīna līmenis, lietojot minētās partijas produktu. Uzņēmums sadarbojas ar PVD, lai pārliecinātos, ka uzņēmuma produkts ir drošs lietošanai.

“Sagitus” informē, ka “NATEO D pilieni FORTE” (šķīdums eļļā ar uzrādīto devu 25µg jeb 1000 SV 1 pilienā) produktu ar partijas Nr. 262301 tirdzniecība šobrīd ir apturēta.

“Saules hormons jeb D vitamīns ir neatsverams teju visu orgānu veselības uzturēšanā – tas it īpaši vajadzīgs bērna kaulu un zobu normālai attīstībai un augšanai, normālas imūnsistēmas darbībai un muskuļu darbības uzturēšanai. Vienlaikus ir svarīgi ievērot produktiem pievienoto lietošanas instrukciju ar norādītājām diennakts devām, lai būtu pārliecināti par pareizas D vitamīna devas lietošanu ikdienā,” uzsver Pēteris Zvaigzne, farmācijas uzņēmuma “Sagitus” valdes loceklis.

Lasiet arī: Leģions Krievijas brīvība: Mūsu stratēģiskais mērķis ir «gājiens uz Maskavu»

Lasiet arī: Magone sapņo uzņemt filmu pēc sava romāna motīviem

Lasiet arī: Pauž aizdomas, ka zem Latvijas izcelsmes zīmes veikalos tirgo Krievijas dārzeņus

Lasiet arī: Latvijas veikalos sāk tirgot 3D drukātas «zivis» – ar ko tās atšķiras no nozvejotajām

Lasiet arī: Ekspremjera Repšes meita: Tēva uzvārds man ir traucējis visu mūžu

Lasiet arī:  Magone: Mans mērķis ir Dziesmusvētki – gribu, lai kori dzied manu dziesmu

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube