Foto: Pixabay/u_cbpd1iwm39

Otrdien, 2. aprīlī, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē tika atbalstīts lēmumprojekts par desmit hektāru liela zemesgabala  nodošanu bezatlīdzības lietošanā uz pieciem gadiem biedrībai “Latvijas Futbola federācija” (LFF) nacionālā futbola stadiona būvniecībai Lucavsalā.

Kā komitejas sēdē norādīja Rīgas pašvaldības Īpašuma departamenta pārstāvji, 2022. gadā LFF vērsās pašvaldībā ar lūgumu atrast zemesgabalu līdz desmit hektāriem nacionālā futbola stadiona vajadzībām.  Rīgas dome piedāvāja deviņus zemesgabalus – Tīruma ielā, Pakalniešu ielā un citur. Salīdzinot tos, zeme Lucavsalā tika atzīta par piemērotāko. Šādu slēdzienu deva gan Rīgas domes speciālisti, gan Futbola federācijas pieaicinātie eksperti, arī pilsētbūvniecības padome atzina šo vietu par piemērotāko. Veicot izvērtējumu un iespēju definēšanu, departaments piedāvā šim mērķim nodot bezatlīdzības lietošanā zemesgabalu Lucavsalā projektēšanas darbu sākšanai.

Kā norāda speciālisti, šajā zemesgabalā nav mazdārziņu, teritorija nav applūstoša un patlaban šī nav īpaši populāra atpūtas vieta rīdziniekiem. Turklāt blakus šim zemesgabalam drīzumā sāksies daudzstāvu dzīvojamo māju celtniecība.

Satiksmes infrastruktūras nodrošināšanai paredzēts izbūvēt vēl vairākus gājēju un velo tiltus gan uz Lucavsalu, gan starp Lucavsalu un Zaķusalu, tāpat jau sen plānošanas dokumentos paredzēta savienojuma izbūve ar Dienvidu tiltu.

“Pirmkārt, tā būs Latvijas futbola izlases treniņu bāze un izlases sacensību vieta, centrālais stadions Baltijā – mūsdienīga, ikoniska būve pilsētas centra tuvumā.  Otrkārt, stadiona ārtelpa būs cieši integrēta Lucavsalas apkārtnē – atbalstot tautas sporta un aktīvās atpūtas aktivitātes visās četrās sezonās, nodrošinot izcilu komforta līmeni Rīgas iedzīvotāju iecienītajai aktīvās atpūtas vietai pie Daugavas. Treškārt, tā būs liela mēroga pasākumu norises vieta, kas ļaus piesaistīt Rīgai kultūras pasākumus un mūzikas koncertus, sekmējot tūristu piesaisti un ekonomikas izaugsmi. Ceturtkārt, tā var būt vieta deju uzvedumiem Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku norises laikā, ļaujot pilnībā realizēt māksliniecisko potenciālu un to baudīt iespējami lielākam apmeklētāju skaitam,” norāda pilsētplānošanas eksperts Neils Balgalis.

“Turpmākajā plānošanas un projektēšanas procesā tiks veidots stadions, kas atstāj pozitīvu ietekmi uz apkārtējo kopienu un pilsētas infrastruktūru, kas kalpo dažādām lietotāju grupām; ģimenei draudzīgs galamērķis gan futbola spēlēm, gan citiem notikumiem. Papildus tam, projekta gaitā izbūvētā infrastruktūra nodrošinās attīstības iespējas visai Lucavsalas teritorijai,” uzsver Balgalis.

LFF prezidents Vadims Ļašenko komitejas sēdē atzīmēja, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā nav 4. kategorijas stadiona, kas ļautu organizēt starptautiskas sacensības izlasei ar kā minimums 8000 skatītāju vietām.

Šāda veida futbola stadions būtu piemērots arī masu pasākumu, starptautisku koncertu un konferenču rīkošanai. LFF uzskata, ka tas nāktu par labu Rīgai, sakārtojot apkārt esošo infrastruktūru un piesaistot vietējos iedzīvotājus un tūristus. Provizoriski kopējais budžets šim projektam veidotu 60 miljonus eiro.

Gala lēmums par zemes piešķiršanu bezatlīdzības lietošanā LFF būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Lasiet arī: Lelde Ceriņa: Viss atnāk tad, kad tam ir vispareizākais laiks

Lasiet arī: «Labākais brauciens!» – Didrihsone atklāj, cik viņai izmaksājis ceļojums uz Bali

Lasiet arī: VIDEO | Baltie lāči laiž klajā dūšas jeb spēka dziesmu par latgaliešiem

Lasiet arī: Pacietībai un kautrībai vietas nebūs – mīlestības un attiecību horoskops aprīlim

Lasiet arī:  VIDEO | Kārlim Būmeisteram pēc radošās pauzes tapusi jauna dziesma

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube