Publicitātes foto
Daudzām mammām patīk savus pieaugušos bērnus sagaidīt ciemos ar siltām, gardām pusdienām, taču mammām arī patīk, ja bērni pārsteidz ar pašu gatavotiem gardumiem. Mātes diena ir tā, kurā pie mammām un vecmāmiņām ir jauki ierasties ar savu ciemakukuli, lai varētu to baudīt kopā, mammai nerosoties virtuvē un neuztraucoties, vai bērniem būs gana daudz, ko ēst.
Pavasarīgās receptēs, kā pārsteigt māmiņas īpašajos svētkos, dalās vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Latvijā Mātes dienu atzīmē maija otrajā svētdienā, šogad tā ir 12. maijā. “Ģimenēm Latvijā ierasta tradīcija ir Māmiņdienu pavadīt, baudot kopīgas pusdienas vai sarīkojot dārza svētkus,” novērojusi Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa iesaka ciemos pie mīļajām mammām doties ar sātīgu ciemakukuli, lai šajā dienā mammai nav jānogurst virtuvē: “Tā kā šobrīd ir rabarberu un sparģeļu laiks, var gatavot saldas un sāļas plātsmaizes. Piemēram, saldajā – rabarberu plātsmaizi, savukārt sāļajā – sparģeļu.”
“Ir mammas un vecmāmiņas, kas saka: sparģelītis gadiem ilgi ir audzis manā puķu dobē, bet vēl nekad to neesmu ēdusi. Uzcep mammai sulīgu sparģeļu pīrāgu! Starp citu, sparģeļi ir bagāti ar vitamīniem A un C, uztur kārtībā gremošanas sistēmu un pat pazeminot asinsspiedienu,” stāsta mamma Inga Akmentiņa-Smildziņa un dalās ar pavasarīga sparģeļu pīrāga recepti.
Sparģeļu pīrāgs ar burkānu pesto
Sastāvdaļas:
250 g kārtainās mīklas (vai atkarībā no pannas izmēra);
250 g sparģeļu;
1 burciņa Rimi Selection burkānu pesto (vai cits pesto pēc izvēles);
150 g gorgonzolas siera;
1 ēdamk. Raunas zaļā siera;
1 sauja rukolas;
70 g prošuto šķiņķa.
Gatavošana:
Sakarsē cepškrāsni līdz 190 grādu temperatūrai. Cepampannā ieklāj cepamo papīru, tad ieklāj kārtaino mīklu, lai veidojas tāds kā mīklas trauks. Pārklāj mīklas pamatni ar pesto.
Nogriez sparģeļiem kāta cietās daļas un klāj citu pie cita uz pesto. Pāri liec gorgonzolas siera gabaliņus.
Liec cepties cepškrāsnī aptuveni 15 minūtes.
Pirms pasniegšanas pīrāgu var papildināt ar prošuto un svaigu rukolu.
Ingas ieteikumi pesto variācijām: “Sparģeļu pīrāgu var gatavot ar pesto pēc savas izvēles – diļļu pesto, kaltētu tomātu pesto, saulespuķu pesto utt. Kas nu katram garšo vai ko nu katrs prot labi pagatavot! Tāpat var variēt ar dažādiem sieriem.”
Rabarberu plātsmaize ar zemenēm un mammas mīļāko saldējumu
Sastāvdaļas:
400 g rauga mīklas;
4 nelieli rabarberu kāti;
200 g zemeņu;
150 g skābā krējuma;
2 nelielas olas;
100 g cukura (vai pēc garšas);
kanēlis;
saldējums pasniegšanai
Gatavošana:
Sakarsē cepškrāsni līdz 190 grādiem. Smalki sagriez rabarberus un zemenes. Sakul bļodā olas ar cukuru, pievieno krējumu.
Izrullē rauga mīklu, pārkaisi to ar rabarberiem, zemenēm un kanēli. Tad pārlej ar krējuma masu.
Liec cepties aptuveni 15 minūtes.
Pasniedz ar mammas iecienītāko saldējumu.
Ingas ieteikums: “Šis pīrāgs vislabāk garšo, pasniegts tikko no cepeškrāsns, – tad tas burvīgi saspēlēsies ar saldējumu. Tāpēc, ja iespējams, pie mammas ciemos var doties ar vēl neuzceptu pīrāgu un “iešaut” to krāsnī ciemošanās laikā.”
Lasiet arī: Krievijai jāzaudē Ukrainā pašas labad – ko krievi ieguva, kapitulējot citos karos
Lasiet arī: «Esmu sīva konkurente,» – kā Lasmaņa skandālā ierautā Auziņa ielauzās apbedīšanas jomā