Ministru kabinets otrdien atbalstīja noteikumu grozījumus, kas paredz, ka pabalstu izmaksu bēgļiem vai personām ar alternatīvo statusu pārņems Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Valdības 2014.gada noteikumi par pabalstu bēglim un personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss, nosaka kārtību, kādā personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss, un bēglim piešķir un izmaksā pabalstu, kas sedz uzturēšanās izmaksas un valsts valodas apguvei nepieciešamās izmaksas, kā arī minēto pabalstu apmēru.

Patlaban Patvēruma likumā noteikto pabalstu izmaksu nodrošina Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, taču bēgļu uzņemšanas plāns paredz, ka pabalstu bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu izmaksas funkcijas ir nododamas Labklājības ministrijas institūcijām, līdz ar ko nepieciešams veikt grozījumus normatīvajos aktos.

Ņemot vērā minēto, paredzams, ka pabalstu izmaksu funkciju pārņems VSAA.

Valdība izdeva arī patvēruma meklētāju reģistra noteikumus, kuri nosaka reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu un izmantošanas kārtību, kā arī institūcijas, kurām piešķirama piekļuve reģistrā iekļautajām ziņām. Reģistrā iekļaujamo ziņu apjoms, ziņu iekļaušanas un aktualizēšanas, kā arī ziņu izmantošanas kārtība tiek saglabāta apjomā un kārtībā, kā to paredzēja iepriekšējie noteikumi.

Valdībā atbalstītā norma paredz, ka turpmāk reģistrā vairs neiekļaus informāciju par atļaujām atstāt patvēruma meklētāju izmitināšanas centru, jo šādu atļauju izsniegšana zaudējusi aktualitāti – tās vairs netiek izsniegtas. Papildus reģistrā tiks ievadīta informācija par patvēruma meklētāja individuālo identifikācijas numuru patvēruma meklētāju pirkstu nospiedumu informācijas sistēmā.

Reģistrā tiks ievadīta informācija arī par patvēruma meklētāja individuālo identifikācijas numuru patvēruma meklētāju pirkstu nospiedumu informācijas sistēmā. Reģistrā iekļaujama informācija par visu patvēruma procedūras ciklu, bet ziņas paredzēts glabāt desmit gadus pēc brīža, kad noslēdzies administratīvais process par patvēruma meklētāja iesniegumu.

Tāpat valdība izdeva noteikumus par patvēruma meklētāja personas dokumentu un tā izsniegšanas kārtību, kas nosaka patvēruma meklētāja personas dokumenta formu un tā izsniegšanas kārtību. Dokumentu izsniedz Valsts robežsardze.

Valdība akceptēja arī normu, kas paredz, ka gadījumā, ja patvēruma meklētāja ārējais izskats ir būtiski mainījies vai dokumentā konstatētas neprecizitātes, patvēruma meklētājam var izsniegt jaunu patvēruma meklētāja personas dokumentu.

Informācija: BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube