Ar biologa Nila Džordana palīdzību, Botsvanas govīm sāka zīmēt acis starp astēm. Pēc zinātnieka domām, tas palīdzēs pasargāt lopus no vietējiem agresoriem – lauvām.

Džordans izdomāja dekorēt govju pēcpuses ar divām milzīgām acīm pēc tam, kad kļuva par liecinieku tam, kā lauva medīja antilopes: plēsējs klusi tupēja zālē un jau bija gatavs uzbrukt dzīvniekam, kad pēkšņi antilope paskatījās uz lauvu, un dzīvnieks nolēma atkāpties. Tā arī radās ideja par acu zīmēšanu, kam it kā vajadzētu novērst uzbrukumus.

Šo hipotēzi 2015.gadā sāka pētīt zinātnieki. Viņi veica eksperimentu ar 62 govīm un tikai trešdaļai no visām  apgleznoja pēcpusi. Nākamajās 10 nedēļās lauvas nogalināja 3 bezacainu govju un neuzbruka nevienai acainai.

2016.gadā Nils Džordans ar kraudfondinga kompānijas palīdzību sakrāja 8 tūkstošus Austrālijas dolārus, lai veiktu papildus eksperimentu.  Jūlijā viņš atgriezās Botsvonā ar 10 GPS-sensoriem govīm un GPS-apkaklēm lauvām. Šoreiz Džordans un viņa komanda eksperimentā nolēma izmantot pusi no govīm – 30, bet GPS-aksesuāri palīdzēs viņiem izsekot plēsējus un viņu maltīti.

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube