Aizdomās par kukuļa ņemšanu turētā “Latvijas dzelzceļa” bijušā vadītāja Uģa Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs lūdzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam viest skaidrību par iepriekš medijos izskanējušo kukuļošanas mēģinājuma lietu, teikts advokāta iesniegumā KNAB priekšniekam.

Advokāts norāda, ka līdz šā gada 28.jūnijam KNAB izmeklētājas A.Rumjancevas lietvedībā bija kriminālprocess, kurā par aizdomās turēto personu tika atzīts Magonis. Šā gada 28.jūnijā šis kriminālprocess nosūtīts Latvijas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurorei S.Deičmanei kriminālvajāšanas uzsākšanai, un prokurore šā gada 6.jūlijā pieņēmusi lēmumu par Magoņa saukšanu pie kriminālatbildības.

Rozenbergs norāda, ka visa pirmstiesas procesa stadijas izmeklēšanas posmā gan Magonis, gan arī pats advokāts ir izturējušies ar vislielāko cieņu pret procesa virzītāju un izmeklēšanas grupas dalībniekiem, komunikācijā ar KNAB amatpersonām tika ievērotas vispārpieņemtas uzvedības un ētikas normas. Sarunu gaitā nekad no aizstāvības puses nevienai KNAB amatpersonai nav tikuši izteikti jebkādi jautājumi vai priekšlikumi, kas varētu radīt likuma pārkāpumu vai kas būtu uzskatāma par neētiskiem, teikts iesniegumā KNAB priekšniekam.

Tādēļ iepriekšējās nedēļas laikā plašsaziņas līdzekļos izskanējušie KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša izteikumi aizstāvībai radīja nepatīkamu pārsteigumu. Dažādās publikācijās norādīts, ka no amata atbrīvojamajam KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurašam piedāvāts vienu miljonu eiro liels kukulis, lai Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Advokāts norāda – ņemot vērā, ka šis kriminālprocess tiek veikts tikai pret divām personām – Magoni un Osinovski, šādi KNAB amatpersonas Juraša izteikumi neapšaubāmi met ēnu ne vien uz Magoni, bet arī uz Rozenbergu kā viņa aizstāvi.

Rozenbergs iesniegumā uzsver, ka ne Magonis, ne viņš kā Magoņa aizstāvis, ne paši, ne arī ar jebkādu starpnieku palīdzību nav izteikuši šādus prettiesiskus piedāvājumus nedz Jurašam, nedz arī jebkurai citai personai. Magoņa aizstāvība tika un arī turpmāk tiks realizēta vienīgi atbilstoši likuma normām, izmantojot visus likumā paredzētos līdzekļus un metodes, aizstāvot Magoņa tiesības un likumīgās intereses.

Rozenberga ieskatā šāds Juraša izteikums var tikt vērtēts kā mēģinājums ietekmēt šobrīd un turpmāk kriminālprocesu veicošās amatpersonas. Advokāts vērš uzmanību uz faktu, ka Juraša publiski izteiktie apgalvojumi tieši norāda uz pabeigta smaga noziedzīga nodarījuma faktu, proti, kukuļa piedāvājumu lielā apmērā, par ko atbildība paredzēta Krimināllikumā.

Šajā sakarā Rozenbergs lūdz organizēt pārbaudes veikšanu, vai Jurašs par šāda pabeigta smaga nozieguma faktu ir sniedzis attiecīgu ziņojumu, jo Krimināllikums paredz kriminālatbildību par neziņošanu, ja ir zināms, ka izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Jurašs ir būtiski kaitējis sekmīgai faktu pārbaudei, publiski izpaužot informāciju par viņam piedāvāto kukuli miljons eiro apmērā, lai tiktu pārkvalificēts “Latvijas Dzelzceļš” bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess, aģentūru BNS informēja KNAB pārstāve Māra Priedīte.

Jurašs intervijā žurnālam “Ir” izteicies, ka viņam “piedāvāts viena miljona eiro liels kukulis, lai “Latvijas Dzelzceļš” bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods”, un to, ka “taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi”.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube