Indijas kastu sistēmā, daliti tradicionāli tiek uzskatīti par viszemāko šķiru. Uzskatīti par “netīrajiem”, augstāko kastu pārstāvji viņus sauc par “neaizskaramajiem”.

Aptuveni 16% no Indijā dzīvojošajiem tiek uzskatīti par dalitiem jeb neaizskaramajiem, kas ir vairāk kā 200 miljoni. Saskaņā ar Indijas Nacionālās Noziedzības uzskaites biroja sniegtajiem datiem, katru dienu vairāk kā 4 dalitu sievietes tiek izvarotas. Un vardarbība pret dalitiem pieaugusi par 19%. Vairumā gadījumu, noziegumus veikuši tieši augstāko kastu pārstāvji.

Iepriekšējā nedēļā tika ziņots, ka kāds vīriešu grupējums izvarojis jaunu dalitu meiteni. Daži no vardarbīgajiem vīriešiem jau pirms 3 gadiem tika apsūdzēti par līdzīgām darbībā. Policija stāsta, ka apsūdzētie esot izlaisti no cietuma pret drošības naudu. CNN devās uz netālo cietumu, kur tika reģistrēts šis incidents, lai runātu ar dalitu sievietēm un noskaidrotu, kāda ir viņu dzīve.

Rajbala, 28 gadi – “Es vēlos kaut nebūtu piedzimusi kā dalitu sieviete. Mēs esam visneaizsargātākās pret seksuāliem un emocionālajiem uzbrukumiem.”

Rekha Devi, 33 gadi – “Mums nav ļauts ieiet augstāko kastu pārstāvju mājās. Mēs esam neaizskaramās. Kad tie mums dod padzerties, viņi ūdeni lej uz mūsu plaukstām, lai izvairītos no tiešam kontakta.”

Meera Devi, 26 gadi – “Augstāko kastu vīriešu mūs sauc dažādos aizskarošos vārdos. Es vēlos, kaut spētu ko mainīt. Mēs nevēlamies strādāt pie augstāko kastu cilvēkiem, nevēlamies zaudēt pašcieņu. Bet esam nabadzīgi, kas tad mums cits atliek?”

Jyotl, 24 gadi – “Vai esat dzirdējuši, ka augstāko kastu meitenes tiek izvarotas? Mēs esam nabadzīgas un bezspēcīgas. Tieši tādēļ augstāko kastu vīriešu izvaro mūsu meitenes. Viņi spēj izglābies no jebkāda soda, jo viņiem ir nauda un vara.”

Seema, 25 gadi – “Augstāko kastu vīrieši par mums smejas. Viņi uzskata, ka mūsu dzīvībām nav vērtības, mēs jau esam tikai nabadzīgo ģimeņu meitas. Viņi vienmēr uz mums skatās ar saldkaislam acīm.”

Kavlta, 25 gadi – “Esmu tuberkolozes slimniece, un tādēļ, ka esmu dalita, ārsts pat nenāk man klāt. Bet, kad augstākās kastas pārstāvis dodas pie ārsta, tas bez domāšanas iet klāt viņam un cenšas noskaidrot, kas tam kait.”

Khajani Devi, 60 gadi – “Mūsu asinis un ķermeņi ir vienādi, bet sabiedrības mūs diskriminē. Augstāko kastu vīrieši var darītu visu, ko vien tie vēlas, jo mēs nespējam cīnīties pretī.”

Bimla Devi, 40 gadi – “Mēs pat nevaram savas meitas sūtīt pēc ūdens, kur nu vēl uz skolu, jo augstāko kastu vīrieši uz viņām skatās ar saldkaislām acīm. Mēs nepārtraukti baidāmies par savām meitām.”

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube