Tūristi kā savus galamērķus nereti izvēlas īpaši eksotiska vietas, piemēram, mežonīgo Islandi vai pārdabiski karstos Ķīnas dienvidus. Bet, kurp doties, ja vēlies redzēt, dabas varenību un spēju apmuļķot ikvienu?

Tad izvēlei jākrīt uz Ujuni līdzenumu jeb Salar de Uyuni Bolīvijā.

Pirms aptuveni 40 tūkstošiem gadu, Bolīvijas dienvidrietumos atradās kāds iespaidīgs ezers, kuru sauca par Minčinu. Taču lielā sausuma dēļ, tas izžuva, vietā atstājot vien divus milzīgus sāls tuksnešus. Lielākais no tiem ir Salar de Uyuni jeb Ujuni līdzenums, kurš satur aptuveni 10 miljardus tonnu sāls. Uzskatāms, ka šis ir pasaules lielākais sāls līdzenums. Šis sāls līdzenums ir tik līdzens, ka tas regulāri tiek izmantots Zemes mākslīgo pavadoņu instrumentu kalibrēšanai – tā kā tas atrodas 3 656 metru augstumā virs jūras līmeņa, ir pārsteidzoši sauss un atstaro lielu daļu Saules gaismas, šim nolūkam Ujuni noder piecreiz labāk par okeāna virsmu.

Tomēr visiespaidīgākais skats uz šo līdzenumu paveras lietus sezonā. Šajā laikā ūdens nespēj iesūkties līdzenumā, radot iespaidīgu skatu – milzīgais sāls līdzenums pārvēršas īstā spogulī, kurā debesis saplūst kopā ar zemi.

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube