Azerbaidžāna starptautiskajā meklēšanā izsludinājusi trīs Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, kas apmeklējuši “de facto” neatkarīgo Kalnu Karabahas republiku, kad tur notika referendums par jauno konstitūciju, vēsta tīmekļa izdevums “Kavkazskij uzel”, atsaucoties uz Azerbaidžānas Ģenerālprokuratūru.

Interpolā iesniegti dokumenti par Luksemburgas deputātu Franku Engelu, Kipras deputāti Eleni Teoharusu un Čehijas deputātu Jaromiru Štetinu.

Balsošanas dienā Azerbaidžānas Ārlietu ministrija paziņoja, kas ārvalstu pilsoņi, kas uzturas Kalnu Karabahā referenduma laikā, par šīs teritorijas apmeklēšanu tiks iekļauti nevēlamo personu sarakstā.

Tomēr pret trim eiroparlamentāriešiem tika ierosināta arī krimināllieta, bet tiesa vēlāk pieņēma lēmumu par viņu arestu.

Viņi tika izsludināti starptautiskajā meklēšanā “pa Interpola līniju”, atsaucoties uz ģenerālprokuratūru, vēsta ziņu aģentūra APA.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir “de facto” neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Azerbaidžāna, kuras aizsardzības budžets pārsniedz visa Armēnijas valsts budžeta apjomu, draudējusi zaudētās teritorijas atgūšanai izmantot spēku, ja sarunas nedos nekādus rezultātus.

Konflikts Kalnu Karabahā ir iesaldēts kopš 1994.gadā noslēgta pamiera, tomēr arī tā laikā katru gadu tiek nogalināti daži desmiti cilvēku.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: AzerbaidžānaEP deputāti

youtube icon
Abonēt youtube