ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons, tiekoties ar Baltijas valstu ārlietu ministriem, paudis pateicību par valstu kvalitatīvo partnerību, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Tilersons “pateicās mums par ieguldījumu NATO, par augstās kvalitātes partnerību, ja citējam valsts sekretāru,” Linkevičs sacīja ziņu aģentūrai BNS telefona sarunā no Vašingtonas.

Pēdējo mēnešu laikā Eiropā valda bažas par ASV jaunā prezidenta Donalda Trampa pozīciju attiecībās ar NATO un Krieviju. ASV jaunā administrācija uzsvērti aicinājusi alianses dalībvalstis palielināt savus aizsardzības izdevumus, jo tikai piecas no 28 NATO dalībvalstīm pašlaik atvēl aizsardzībai NATO rekomendētos 2% no iekšzemes kopprodukta.

Igaunija pašlaik ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas izpilda šo ieteikumu, bet Latvija un Lietuva šādu aizsardzības izdevumu līmeni solījušas sasniegt nākamgad.

“Es sāku sarunu par drošības jautājumiem un aizsardzības izdevumiem. Mēs minējām, ka saprotam nepieciešamību atvēlēt vairāk finansējuma aizsardzībai un teicām, ka visiem eiropiešiem tas ir jādara, un ka Baltijas valstu pozīcija šajā jautājumā ir ļoti skaidra,” norādīja Lietuvas ārlietu ministrs.

Viņš uzsvēra, ka jaunā ASV administrācija vēlas nostiprināt NATO, kam nepieciešams, lai arī turpmāk ASV būtu līderes aliansē.

“Uzskatām, ka ASV vadība NATO ir ļoti svarīga, jo īpaši saistībā ar Baltijas valstīs izvietotajām vienībām. Tilersons atkārtoti pauda, ka ASV neatkāpjas no savām saistībām, un viņš izprotot ASV karavīru klātbūtnes mūsu valstīs nozīmi,” stāstīja Linkevičs.

ASV valsts sekretārs ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministriem tikās otrdien Vašingtonā.

ASV karavīri rotācijas kārtībā katrā no Baltijas valstīm atrodas kopš 2014.gada. Visas trīs valstis nesen ir lūgušas ASV spēkus izvietot pastāvīgi, nevis rotācijas kārtībā.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: BaltijaPartnerībaTilersons

youtube icon
Abonēt youtube