Foto: Pexels/Nicole Michalou
Lai ko teiktu mīti un seni stereotipi, mūsdienu pasaulē vīns jau sen vairs nav tikai snobisku gurmānu un feinšmekeru dzēriens, kura baudīšanai nepieciešamas plašas zināšanas un restorāna cienīgi ēdieni. Vīnu var un vajag kombinēt ar ļoti dažādiem ēdieniem un uzkodām – ne vien kopā ar sieru un dārzeņiem, bet arī virtuļiem un pat čipsiem!
Klasika – siers!
Siers, šķiet, ir viens no tipiskākajiem ēdieniem, kas cilvēkiem asociējas ar uzkodām pie vīna. Ir tikai viena problēma – sieri ir tik dažādi! Nav nekas neparasts, ja izlasot uz vīna pudeles, ka šīs dzēriens baudāms kopā ar sieru, tu nevis atviegloti nopūties, bet iegrimsti vēl dziļākās pārdomās. Pat, ja neesi sieru eksperts, ir skaidrs, ka maigais brī noteikti garšo savādāk kā viegli pikantais parmezāns un ir pavisam atšķirīgs no siera ar zilo pelējumu. Kuru tad izvēlēties? Būtībā, izlasīt uz pudeles, ka vīns sader ar sieru, ir gandrīz tas pats, kas neizlasīt neko! Protams, vari eksperimentēt.
Te var noderēt nelielas zināšanas par vīna un ēdienu saderības pamatprincipiem, piemēram, vieglas struktūras ēdieniem meklēt maigāku vīnu, intensīvākām garšām – intensīvāku partneri. Bet var arī vienkārši iegaumēt, ar kura tipa sieru visbiežāk saderēs tavu iecienītāko vīnogu vīns.
Ja esi šampanieša un citu sauso dzirkstošo vīnu cienītājs, uzkodām izvēlies krēmīgos brī vai kamambēra tipa sierus. Aromātiskie vīni no ‘Moscato’ šķirnes vīnogām sader ar gorganzolu; vairumam ‘Sauvignon Blanc’ vīnu piestāv kazas sieri, savukārt Jaunzēlandes ‘Sauvignon Blanc’ labi garšo kopā ar vidēji nogatavinātu čedaru. “Gewürztraminer” vīnogu vīnam der “Edam” siers, savukārt ‘Riesling’ vīns ir labs papildinājums “Gouda” sieriem. Arī sarkanie ‘Shiraz’ un ‘Malbec’ vīnogu vīni ir baudāmi tieši ar “Goudas” sieru. Bet, ja vēlies kopā ar vīnu nobaudīt mocarellu, ņem rozā vīnu no ‘Sangiovese’ ogām.
Vīns un dārzeņi
Ja cilvēkiem, kas ēd gaļu, vismaz ir savs mīts par vīnu saderību ar ēdieniem, kas mazliet aplami liek domāt, ka zivju un baltās gaļas ēdieniem der baltvīni, bet sarkanās gaļas ēdieniem sarkanvīni, tad dārzeņu ēdājiem nav pat tā. Gribi dārzeņus? Vīnu pie tiem meklē “uz labu laimi”.
Lai “labā laime” tomēr iegūtu kādas konkrētākas aprises, “AlkOutlet” eksperti iesaka ēdieniem, kuros dominē biešu, sēņu, kaltētu tomātu, baziliku un sīpolu garša, izvēlēties “Pinot Noir” vīnogu vīnus.
Tomātu, sīpolu, ķiploku ēdieniem piestāv “Garnacha” vīnogu garša. “Garnacha” vīns, līdzīgi kā “Tempranillo”, sader arī ar čili. “Merlot” labi papildina kāpostus, kalē un lapu zaļumus. Pupiņu ēdieniem der “Primitivo” vīni, un ”Syrah” vīnogu vīnu var baudīt kopā ar redīsiem vai brokoļiem. Taisnības labad jāteic, ka brokolis ir pateicīgs pārinieks vīna baudīšanai, jo tas labi sadzīvo arī ar “Cabarnet Sauvignon”. Ja brokoļiem meklē baltu dzērienu, tiem, tāpat kā gurķiem, der “Sauvignon Blanc”. Lapu dārzeņiem piestāv “Grüner Veltliner” vīnogu dzērieni, bet klasisku ”Chardonnay” labi baudīt ar avokado, kukurūzu, papriku. Ja vīna pasaulē meklē pāri ēdienam, kurā dominē seleriju un pētersīļu garša, izvēlies “Pinot Grigio”. Un visbeidzot – ja esi rozā vīnu cienītājs, pamēģini rozā nobaudīt kopā ar ķiplokiem! Iespējams, tevi gaida patīkams pārsteigums. Ir dārzeņi un vīns – ir varianti!
Papildinām virtuļus!
Ja plāno savu “saldumiņu” palutināt ar kādu gardu virtuli, zini – arī te noderēs vīns! Jā, vīnu tiešām var labi izbaudīt pat ar tik šķietami “nevīnisku” ēdienu kā virtulis. Te “matemātika” ir daudz vienkāršāka. Klasiskiem virtuļiem der vīnu klasika “Chardonnay”. Ar tumšu un krēmīgu šokolādes glazūru pārklāts klasiskais virtulis labi sadzīvo ar tumšu un intensīvu “Merlot” vīnu. Vasarīgas garšas pilnais zemeņu virtulis, protams, jābauda ar rozā vīnu. Ar marmelādes gabaliņiem un želeju pildītus virtuļus labi papildina ”‘Malbec” vīns. Skābā krējuma virtuļu labākais pārinieks ir dzirkstošais “Prosecco”, bet tumšo šokolādes biskvīta virtuli jābauda ar “Cabernet Sauvignon”. Garšo melleņu virtuļi?! Lieliski – izvēlies “Pinot Grigio”.
Modes kliedziens – vīns un čipsi
Gribi superīgu vakaru pie TV, kad nedomāt par ēdienu, vienkārši uzgrauzt čipsus un atpūsties? Tad tev vajag vīnu! Nav jēga raukt pieri par to, ka šis izklausās ļoti neticami – čipsi un vīns var būt tava pilnā loze, ja vien atradīsi īsto pāri. Vīna baudīšana kopā ar čipsiem ir jauns modes kliedziens, un, jā, čipsi sader pat ar dzirkstošo vīnu karali šampanieti!
Šampanietim piestāv klasiski čipsi ar sāli. Nav jau gan nekāds pārsteigums – šampanieti taču bauda ar sāļajām austerēm un ikriem. Negribi austeres? Uzkod sālītus čipsus!
Ja gribi ēst čipsus ar krējuma un sīpolu garšu, nobaudi “Chenin Blanc” vai “Chardonnay” vīnu. Čipsi ar bārbekjū garšu, savukārt, sader ar “Grenacha” vīnogu vīnu, bet kraukšķīgās kartupeļu uzkodas, kam ir zilā siera garša, labi baudīt ar “Riesling” vīnogu vīniem. Ja esi etiķa čipsu cienītājs, izvēlies “Chardonnay” vīnu. Sēņu čipsiem piestāv “Pinot Noir”, bet tomātu vai kečupa čipsus ir vērts nogaršot ar “Rielsing” vai “Valpolicella” vīnogu dzērieniem. Čipsu izvēlē radošākām personām, kas kartupeļu klasikas vietā vēlas kraukšķināt kukurūzas nachos ar siera garšu, jāņem kāds sauss dzirkstošais vīns.
Lasiet arī: Rūta Judze: Mēs esam šobrīd šķiršanās procesā, bērni ir manā aprūpē
Lasiet arī: Trūkumi, kas kaitē pašam, – kā katra no zodiaka zīmēm grauj savu dzīvi
Lasiet arī: Eksprezidents Bērziņš nosoda Repšes rīcību, baidot tautu ar karu Latvijā
Lasiet arī: Intoksikācijas gadījumu dēļ PVD uzdod apturēt D vitamīna pilienu izplatīšanu
Lasiet arī: Ekspremjera Repšes meita: Tēva uzvārds man ir traucējis visu mūžu
Lasiet arī: Magone: Mans mērķis ir Dziesmusvētki – gribu, lai kori dzied manu dziesmu