Vairāki visai anekdotiski ziņojumi uzsver, ka zilā gaisma, ko izstaro mūsu datori un telefona ekrāni, iespējams, bojā mūsu ādu. Tas viss notiek mums tepat zem deguna, un varam galvot, ka par to nemaz nebiji domājis.

Bet kā tad šis tehnoloģiju laikmets patiesi mūs ietekmē?

Saskaņā ar 2015. gadā “Common Sense Media” veikto pētījumu, jaunieši vecumā no 13 līdz 18 gadiem pie datora un viedierīcēs pavada aptuveni deviņas stundas dienā, taču bērni no 8 līdz 12 gadiem – vidēji sešas stundas. Pētījumi liecina, ka ar pieaugušajiem ir vēl sliktāk – tie pie datora un telefona ekrāna pavada vidēji 11 stundas dienā.

Lūk, 4 iemesli, kādēļ un kā datora, planšetes vai telefona ekrāns ietekmē mūsu ādu un veicina tās novecošanu.

♦ Metāli, no kuriem veidotas ierīces, nereti mēdz kairināt ādu. Tāpat arī putekļi, kas nepārtraukti riņķo pa istabu un uzsūkuši apkārtējās vides radīto magnētisko laiku, kurš veidojies no ierīcēm, ietekmē tavu ādu. Jāsaprot, ka tikko āda pakļauta kairinājumam, tai uzreiz seko bojājumi un novecošana.
♦ Gaisma, kas nāk no ekrāna liek mums samiegt acis, lai spētu vienmērīgi fokusēt redzi. Acis pakļautas dubultam darbam, kā arī āda ap tām nepārtraukti tiek ietekmēta. Kā rezultātā rodas smalkas līnijas un grumbas.
♦ Pētījumi pierādījuši, ka tavas ierīces ir daudz netīrākas nekā publiskā tualete. Baktērijas, kas atrodas uz ierīcēm, ir iemesls, kādēļ var veidoties izsitumi, kas pēcāk pārtop rētās un nelīdzenā sejas ādā.
♦ Šādas ierīces izstaro arī radiāciju, īpaši, ja tās ir ļoti vecas. Jāteic, jaunās tehnoloģijas radiāciju samazinājušas, lai vietā nāktu cits ļaunums – LED un zilās gaismas tehnoloģijas. Šīs gaismas izjauc cilvēka dabisko dienas ritmu, kas noved pie veselības problēmām – miega traucējumiem, psiholoģiskām problēmām u. c. Šīs problēmas vēlāk noved pie vēl citām problēmām, kas būs redzamas uz ādas, novecošana, izsitumi, ādas pelēcīgums utt.

Ko darīt lietas labā?

Kaut arī pētījumi ir visai jauni, rasti dažādi veidi, kā sevi pasargāt pēc iespējas labāk.

Lai pasargātos no zilās gaismas, diemžēl nelīdzēs saules aizsargkrēmi, tomēr dažādi antioksidanti gan varētu līdzēt. Uzņem tos ar pārtiku un bagātīgi klāj uz sejas.

Ja tavs darbs ir tas, kas pieprasa neskaitāmas stundas pie datora, tad pacenties ik pārdesmit minūtes novērties no tā. Paldies pateiks gan acis, gan āda.  Tāpat centies atturēties no acu samiegšanas. Un noteikti ik dienas notīri savas ierīces ar kādu dezinficējošu līdzekli.

 

Saistītās tēmas: novecošanāsskaistumsTehnoloģijas

youtube icon
Abonēt youtube