Foto: Pexels/Engin Akyurt

Pateicoties kāda donora tuvinieku piekrišanai orgānu ziedošanai, Stradiņa slimnīcā veiktas piecas transplantācijas operācijas. Lai šis process noritētu iespējami ātrāk, tika piesaistīts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), kas palīdzēja nodrošināt orgānu, medicīniskā aprīkojuma un personāla transportēšanu.

Vairāku orgānu izņemšanas operācija notika 2024.gada 15.martā vienā no Latvijas reģionālajām slimnīcām, kad vienlaicīgi tika iegūti četri transplantējami orgāni un audi. Tas ļāva Stradiņa slimnīcā veikt sirds pārstādīšanu, aknu transplantāciju, jaunu orgānu saņēma divi nieru pacienti, bet vienam pacientam tika veikta radzenes transplantācijas operācija, informē slimnīca.

Pateicoties tam, ka piederīgie piekrita orgānu ziedošanai, tika dota iespēja veikt dzīvību glābjošas operācijas četriem pacientiem un sniegta iespēja uzlabot redzi vienam pacientam. Stradiņa slimnīca un donora orgānu saņēmēji ir dziļi pateicīgi šī donora piederīgajiem, kuri tik grūtā brīdī, zaudējot tuvinieku, ir piekrituši veikt šo ziedojumu, norāda slimnīcā.

Orgānu transplantācijas tika veiktas operatīvi un profesionāli, sadarbojoties vairākām slimnīcas struktūrvienībām: Nacionālajam transplantācijas koordinācijas dienestam, Latvijas Transplantācijas centram, Sirds ķirurģijas centram, Ķirurģijas klīnikai, Apvienotajai laboratorijai, Anestezioloģijas un reanimatoloģijas klīnikai, Diagnostiskās radioloģijas institūtam, Oftalmoloģijas klīnikai, Nefroloģijas centram, Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centram, Latvijas Kardioloģijas centram, kā arī vairāku operāciju bloku profesionāļiem.

Aknu transplantācijas veikšanā tika piesaistīti speciālisti no Karolinskas Universitātes slimnīcas Zviedrijā (Karolinska University Hospital). Savukārt orgānu ziedošana varēja notikt pateicoties Reģionālās slimnīcas intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas personāla profesionālai darbībai, uzsver slimnīca.

NMPD Specializētās medicīnas centrs, kas ik dienu nodrošina atbalstu kolēģiem Latvijas slimnīcās, šajā orgānu transplantācijas procesā koordinēja un nodrošināja Valsts Robežsardzes helikoptera piesaisti donora sirds un ķirurgu brigādi transportēšanai no donora slimnīcas uz Rīgu. Tāpat Specializētās medicīnas centrs nodrošināja mediķu un visa nepieciešamā medicīniskā aprīkojuma transportēšanu no Rīgas uz donora slimnīcu un atpakaļ, lai maksimāli ātri tiktu veikta atbilstošā operācija.

Kopumā šajā pasākumā no NMPD puses tika iesaistīti trīs operatīvie medicīniskie transporta līdzekļi, tādējādi nodrošinot atbalstu augsta līmeņa profesionāļiem visa procesa garumā.

Donoru orgānu pieejamība Latvijā ir kritiski zema, tāpēc Stradiņa slimnīca atgādina, ka orgānu ziedošana ir iespējama gan dzīves laikā, gan pēc nāves. Dzīves laikā ir iespējams ziedot vienu nieri, aknas daivu (bērniem) un plaušas daivu (bērniem). Savukārt pēc nāves cilvēks var izglābt vismaz astoņu citu cilvēku dzīvības vai atgriezt cilvēkiem dzīves kvalitāti, ziedojot divas nieres, aknas, sirdi, plaušas, zarnas, aizkuņģa dziedzeri, tievās zarnas, radzenes, kaulus un cīpslas. Latvijā pašreiz tiek veikta sirds, aknu, nieru, un radzenes transplantācija.

Saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem ikvienam valsts iedzīvotājam ir iespēja izteikt savu gribu par orgānu ziedošanu pēc savas nāves, veicot atbilstošu atzīmi valsts E-veselības sistēmas tīmekļvietnē www.eveseliba.gov.lv vai mutiski informējot savus tuvākos cilvēkus, lai šo atbildību neatstātu uz savu radinieku pleciem.

Lasiet arī: Ukrainā aiztur telefonkrāpniekus, kas apkrāpuši Latvijas un citu ES valstu pilsoņus

Lasiet arī: Medijs: Krievijas prezidenta «vēlēšanās» viltoto balsu skaits ir rekordliels

Lasiet arī: Valsts kanceleja par 34 000 eiro pirks koučinga pakalpojumu; soctīklos «šūmējas»

Lasiet arī: Labāko draugu horoskops: ciešākās draudzības saites, ko katrai no zodiaka zīmēm sola zvaigznes

Lasiet arī: Lelde Ceriņa publisko seksīgus foto un dalās pārdomās par dzīvi pēc šķiršanās

Lasiet arī: Kariņa sieva: Krišjānis nav lidojis atpūsties, ēst vai dzert uz Latvijas tautas rēķina

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube