Šis eksotiskais auglis ir ne tikai salds un garšīgs našķis, tam piemīt arī neskaitāmas lieliskas īpašības, kas uzlabo mūsu veselību. 

Hurma ir pārpildīta ar veselībai svarīgiem labumiem – tā spēj uzlabot acu veselību, samazina novecošanās pazīmes, novērš dažāda veida vēža veidošanos, uzlabo gremošanas sistēmu, palielina imunitāti, samazina holesterīnu, paātrina metabolismu, stiprina kaulus, palielina kognitīvās funkcijas un rūpējas par ādu un vēl, un vēl…

Šis auglis oriģināli nācis no Ķīnas, taču pēdējo 100 gadu laikā tas izplatījies gandrīz visā pasaulē. Hurmu lietojuši uzturā jau tūkstošiem gadu un neskaitāmās kultūrās. Tai ir neskaitāmi nosaukumi – Melnā hurma, Japānas hurma, Amerikāņu hurma, plūmju hurma un Indijas hurma. Visas šīs hurmas atšķiras tikai nedaudz, šķiedru daudzumā, kā arī neprastajos organiskajos savienojumos. Tomēr to uzturvērtība ir vienāda.

Šos augļus var ēst svaigus, kaltētus, neapstrādātus un vārītus (tad tiem mainās garša). Ja auglim ļauj pilnībā nobriest, tā mīkstumu var ēst ar karoti.

Uzturvērtība

Vienā hurmā ir apmēram 55% no visas dienas nepieciešamās A vitamīna devas. C vitamīns vienā hurmā ir apmēram 21% no visas dienas nepieciešamās vitamīnu devas. Tāpat tajā ir E un B vitamīni, daudz šķiedrvielu, mangāna, vara, magnija, kālija un fosfora, kā arī antioksidantu – beta karotīns, likopēns, luteīns un kriptoksantīns.

Tomēr jāteic, ka hurmā ir ārkārtīgi daudz fruktozes, kas diemžēl var kaitēt tavai veselībai, ja tiek uzņemta lielā daudzumā. Tomēr viena hurma dienā noteikti neko sliktu tev nenodarīs, tieši pretēji. 🙂

 

Saistītās tēmas: auglishurmaveselībavitamīni

youtube icon
Abonēt youtube