Centrālā statistikas pārvalde trešdien informēs par patēriņa cenu izmaiņām šogad maijā .

Banku analītiķi iepriekš aģentūrai BNS prognozēja, ka šogad maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju patēriņa cenas Latvijā varētu būt samazinājušās par 1,1-1,2%, visticamāk, sasniedzot zemāko deflācijas punktu šajā gadā.

“Swedbank” ekonomists Andrejs Semjonovs aģentūrai BNS sacīja, ka patēriņa cenas 2016.gada maijā salīdzinājumā ar aprīli Latvijā varētu būt augušas par 0,3%, kas nozīmē, ka gada laikā cenas būs samazinājušās par 1,1%.

“Prognozējams, ka patēriņa cenas maijā būs palielinājušās par 0,3%. Tas nozīmē, ka cenu gada kritums sasniedzis 1,1%, kas, visticamāk, būs bijis dziļākais gada deflācijas punkts. Deflācija turpināsies vēl arī jūnijā, bet kļūs jau mazāka,” teica Semjonovs.

Viņš piebilda, ka patēriņa cenu pieaugumu maijā galvenokārt būs noteicis degvielas cenu pieaugums, kā arī neliels sezonāls sadārdzinājums pārtikas cenās. Vienlaikus ceturto mēnesi pēc kārtas būs turpinājuši samaināties siltumenerģijas tarifi – tos aizvien turpina, un arī jūnijā turpinās, ietekmēt pagājušā gada otrajā pusē un šā gada janvārī notikušie naftas cenu kritumi.

Savukārt bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš aģentūrai BNS prognozēja, ka maijā patēriņa cenas Latvijā varētu būt pieaugušas vidēji par 0,2% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, kas nozīmē, ka gada laikā patēriņa cenu deflācija maijā būs sasniegusi 1,2%.

“Sagaidām, ka tas būs zemākais deflācijas punkts šogad un jau trešajā ceturksnī inflācija varētu atgriezties pozitīvajā teritorijā,” uzsvēra Āboliņš.

Viņš norādīja, ka maijā patēriņa cenu izmaiņas atkal visvairāk ietekmēs energoresursu cenu izmaiņas. Ņemot vērā pasaules naftas cenu kāpumu pēdējos mēnešos, maijā degvielas cenas Latvijā būs pieaugušas par aptuveni 2%, taču siltumenerģijas tarifi maijā vēl turpināja kristies. Atbilstoši “Rīgas siltuma” sniegtajai informācijai maijā apkures cenas Rīgā ir samazinājušās par 4%, tādējādi siltumenerģijas cenas valstī kopumā maijā varētu būt sarukusi par 2,4%. Papildu šiem faktoriem maijā gaidāms arī neliels sezonāls pārtikas un apģērbu cenu kāpums.

“Ņemot vērā pēdējos mēnešos novēroto pasaules naftas cenu kāpumu, šis arī būs pēdējais siltumenerģijas tarifu samazinājums šogad. Jūlijā mājsaimniecībām vēl samazināsies dabasgāzes cenas, taču nākamajā ziemā siltumenerģijas tarifi, visticamāk, atkal nedaudz pieaugs un gada nogalē inflācija Latvijā jau varētu pietuvoties 1%,” teica Āboliņš.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas palielinājās par 0,4%, bet gada laikā – šā gada aprīlī salīdzinājumā ar 2015.gada aprīli – deflācija sasniedza 0,8%. Savukārt gada vidējā inflācija ‒ pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ‒ aprīlī saglabājās nemainīga.

Informācija : BNS

Publicitātes bilde

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube