Ēkas, kuras pašas var radīt lietu un torņi, kas līdzinās bišu stropiem, kurus aplido sīcoši droni – tās ir ēkas, kādas, iespējams, varētu veidot mūsu nākotnes dabas ainavas.
Abas iepriekš minētās koncepcijas tika iesniegtas ikgadējam eVolo Skyscraper konkursam, kas aicina jaunos arhitektus un dizainerus no visas pasaules, lai mūsdienu tehnoloģijas un vides tendences un ar tām saistītās problēmas atainotu debesskrāpjos un dabas ainavās.
Šogad tika iesniegti 489 dažādi dizaina projekti, no kuriem izvēlējās 3 finālistus. 
Uzvaru izcīnīja projekts “New York Horizon“, ko veidoja amerikāņu dizaineri Yitan Sun un Jianshi Wu:
daba1
Viņu koncepcija ietver Manhetenas Centrālparka izrakšanu un tā iekļaušanu ar 1000 pēdu (~305m) augstu atstarojošo sienu, “horizontāla debesskrāpja” spoguļattēlu, kurš atspoguļotu parka apstādījumus.
Ar rakšana uz leju, nevis celšana uz augšu, dizaineri cer mainīt “tradicionālās attiecības starp ainavu un arhitektūru”. 
Savukārt “The Hive: Drone Skyscraper” jeb “Strops: dronu debesskrāpis” ieņēma otro vietu. Šis tornis ir kā atbilde tik strauji pieaugošajām “mazo, sīcošo lidaparātu” tehnoloģijām. Šo debesskrāpi, kuru iekļauj dažādi lidojoši droni, izstrādājuši vairāki dizaineri un arhitekti – Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao un Chengda Zhu no ASV.
daba2
Trešaja vietā palika “Data Skyscraper” jeb “Datu debesskrāpis”. Zaļais datu centrs, kas atrodas Islandē, kuru izstrādājuši itāļu dizaineri Valeria Mercuri un Marco Merletti, un viņi cer, ka ar šādu “zaļo datu centru” spēs samazināt oglekļa emisijas, kuras veidojas no tradicionālajiem datu centriem. 
daba3

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube