Ozona slānis virs Antarktīdas, kas pasargā Zemi no kaitīgajiem ultravioletajiem stariem, uzrāda uzlabošanās pazīmes, un tas ir sākums tam, lai šis ozona slānis atjaunotos, pētījums publicēts žurnālā Science.

 
Zinātnieki uzskata, ka šo atveseļošanos ietekmējusi starptautiskā vienošanās jeb Monreālas protokols, kas paredzēja, ka tiks samazināta ozonu iznīcinošo ķīmisko vielu ražošana, kā piemēram, vielām, kuras reiz tika izmantotas ledusskapjos, sausajos ķīmiskajos tīrīšanas līdzekļos un aerosola baloniņos.
“Ozona slānim ir jāatjaunojas, tas notiks, kaut arī ļoti lēni”, – raksta zinātnieki ceturtdien publicētajā pētījumā.
 
“Tagad mēs zinām, kas viss, ko esam darījuši Zemes labā, atmaksājas. Tā sāk atjaunoties”, – pārliecināta ir profesore Sūzena Solomona (Susan Slomon) no Masačūsetsas Tehnoloģiju Universitātes, kura vadīja starptautisko pētnieku grupu.
“Mēs izlēmām kolektīvi, kā pasaule – “Atbrīvosimies no šīm molekulām”. Un mēs to izdarījām, un tagad varam vērot, ka pasaule mums pateicas”.
Ozona slānis ir trausls gāzes  vairogs, kas pasargā uz Zemes dzīvojošos dzīvniekus un augus, kā arī citas dzīvās būtnes, no spēcīgajiem UV stariem. Kad ozona slānis ir novājināts, UV stariem ir daudz lielāka iespēja izlauzties cauri šim slānim un spēcīgāk ietekmēt dzīvību uz Zemes, veicinot uzņēmību pret ādas vēzi, kataraktu un citām cilvēkiem bīstamām slimībām. Tāpat šie UV stari var ietekmēt arī augus – samazinās ražība un tiek traucēta okeāna dabiskā pārtikas ķēde.
Ozona caurums tika atklāts 1985. gadā, kas noveda pie Monreālas protokola, divus gadus vēlāk.
 
Zinātnieki konstatējuši, ka caurums ozona slānī ir sarucis par apmēram 4 miljoniem kvadrātkilometru, pamatojoties uz pētījumiem, kas veikti ik septembri jau no 2000. gada līdz pat 2015. gadam. Šī platība ir lielāka par Indiju.
 
Kaut arī Monreālas protokols stājās spēkā pirms daudziem gadiem, un kaitīgo ķimikāliju daudzums ir samazinājies, tomēr tām ķimikālijām, kas joprojām atrodas atmosfērā, ir ilglaicīga iedarbība, tādēļ zinātnieki neparedz, ka ozona slānis pilnībā varētu atjaunoties ātrāk par 2050. gadu.
 
Video:

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube