Šobrīd, kad pieejami neskaitāmi veidi, kā nodarbināt savu ķermeni, ir ārkārtīgi grūti izvēlēties vienu, pie kā pieturēties. Patiesībā, eksperti uzskata, ka tavam ķermenim nāks par labu, ja laiku pa laikam fiziskās aktivitātes tiks nomainītas. Tomēr ir iespēja arī pāršaut pār strīpu.

Mūsdienās, kad daļu no mūsu dzīves diktē sociālie tīkli, ir ārkārtīgi viegli savam ķermenim nodarīt pāri, īpaši, ja izvēlamies daudzas aktivitātes vienlaikus. Ja tev nepatīk svaru cilāšana, bet lielākā daļa tavu draugu to daru, varam droši teikt, ka tevī arī mājo vēlme tam pievērsties. Iespējams, iegādāsies dārgu CrossFit zāles abonementu, kaut arī tev tas nepatīk.

Mēs visi esam par jaunu lietu izmēģināšanu, tomēr pastāv atšķirība starp jaunu lietu izmēģināšanu un sevis piespiešanu darīt to, ko negribi. Bet kā atšķirt un vai tiešām tam ir kāda nozīme?

Kādēļ cilvēki vēlas izmēģināt un darīt visu uzreiz?

“Biežākais iemesls ir tas, ka daudzi no treniņu veidiem, īpaši CrossFit, dod ātrus rezultātus, pēc kuriem tiecas lielākā daļa no mums,” skaidro trenere un veselības eksperte Džesika Metjūsa.
Tomēr Džesika skaidro, ka viena treniņa laikā iekļaujot neskaitāmus vingrinājumus un dažādas slodzes, ne vienmēr nesīs ātrākos un labākos rezultātus. Visa pamatā ir balanss!

“Bieži vien cilvēkiem ir vēlme izmēģināt visu pēc kārtas, jo katrs no treniņu veidiem sludina, ka tas ir “labākais”, “ātrākie rezultāti” un tā tālāk.”

Ārējais spiediens

Ak, jā, sociālie mediji! Facebook un Instagram ir radījuši neizmērojamas fitnesa kopienas, kurās viens otru motivē, atbalsta un sniedz daudz informācijas. Tomēr ir svarīgi šķirot un atlasīt sev piemērotāko informāciju, jo ne visi padomi tev derēs. Svarīgi atcerēties, ka tas, kas strādā vienam, var arī nebūt piemērots citiem. Jāatceras, ka tev pašam ir jāatrod tas, kas tev patīk, un pie tā arī turēties, neatkarīgi no tā, vai tas šobrīd ir topā.

636202440938006716

Labākās fiziskās aktivitātes ir tās, kuras tev patiešām patīk!

Kā iepriekš minējām, svarīgi atrast to, kas tev patīk. Protams, var nešķist patīkamas tās 30 minūtes intensīvas skriešanas, tomēr svarīgi padomāt par to, kādas ir tavas izjūtas pirms, tajā laikā, kad to dari un pēc treniņa. Pētījumi liecina, jo vairāk tev patīk tas, ko tu dari, jo lielāka iespējamība, ka tas rezultēsies sasniegumos un vēlmē turēties pie iesāktā. Mēs zinām, ka, lai sasniegtu rezultātus, kāds noteikts laika periods ir jāpavada, lai līdz tam nonāktu, neatkarīgi no mērķiem. Tādēļ, jo vairāk tev patīk tas, ko dari, jo mazāk iespējamība, ka to pametīsi pēc pāris reizēm.

Kas notiek tad, kad dari to, kas tev nepatīk?

Sākot jau ar to, ka visdrīzāk vingrojumiem atmetīsi ar roku, beidzot ar to, ka šādas nepatīkamas aktivitātes negatīvi ietekmēs tavu ķermeni un mentālo veselību. Šādas aktivitātes, kas pašam nepatīk, var novest pie nemiera, depresijas un sevis noniecināšanas.

Ja esi no tiem cilvēkiem, kam patīk izmēģināt jaunas lietas – dari to, tomēr galu galā pievērsies tam, kas no visa izmēģinātā ir paticis visvairāk. Aktivitātes, kas patīk, nesīs prieku un galvenais – ilgi gaidītos rezultātus. Un noteikti vēro savu ķermeni, tas tev vislabāk pateiks, vai izvēlētais sporta veids ir radīts tev!


Foto: iStock

Saistītās tēmas: fiziskas aktivitātesskaistumsveselība

youtube icon
Abonēt youtube