Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien skatīs aicinājumu atcelt 8.jūnijā apstiprinātos Rīgas domes vēlēšanu rezultātus, kuru iesniedzis galvaspilsētas vēlēšanu kandidāts no nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta.

Kā aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, Centrālās vēlēšanu komisijas sēde, kurā tiks izskatīta šī sūdzība, notiks plkst.14 Smilšu ielā 4.

Liepiņš aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka kopš 2012.gada ir bijis starptautiskais novērotājs Ukrainas vēlēšanās katru reizi, kad šajā valstī ir notikušas kādas pietiekami svarīgas vēlēšanas, tas ir aptuveni divreiz gadā. Iesniegumā CVK Liepiņš raksta, ka piecu gadu laikā Ukrainā uzkrājis unikālu pieredzi cīņā ar visvisādiem vēlēšanu viltošanas paņēmieniem, līdz ar to viņš uzskata, ka viņa rīcībā esošā informācija par vēlēšanu viltošanas paņēmieniem noteikti ir daudz plašāka nekā tā, kas ietilpst CVK locekļu pieredzē.

Viņš atsaucoties uz ziņām par defektīvām urnām, norāda, ka iecirkņu komisijas esot pārskaitījušas šajās urnās esošās balsis un neesot atradušas “strukturālas atšķirības” šajos balsojumos, tomēr nav skaidra nozīme šim jēdzienam, kas arī likumdošanā nav minēts. Viņš uzsver, ka likums neparedz veikt “strukturālus pētījumus”, ja balsu kastes ir bijušas bojātas, tāpat likums neparedz vēlēšanu komisijai ar savu lēmumu “legalizēt” balsojumu no bojātām kastēm.

“Defektīvu kastu izmantošana iepriekšējās balsošanas laikā ir jauna problēma, Latvijā agrāk nebijusi. Tālab es uzskatu, ka CVK būtu rūpīgi jāpārbauda situācija vēlreiz. Rīgā šajās kastēs tika nodoti 15% balsu, tātad pat nelielas daļas aplokšņu izvilkšana un aizstāšana ar “Saskaņai”/”Gods kalpot Rīgai” (GKR) labvēlīgām zīmēm varēja radīt uzvarētāju pārsvaru pār latviskajām partijām, kurš bija 0,82%. Bet, piemēram, ja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) būtu dabūjusi nieka 1,7% vairāk, tad ZZS būtu trīs deputāti Rīgas domē, [Rīgas mēram Nilam] Ušakovam (S) būtu 29 deputāti, un Jāņu pasākumus Rīgā ieskandinātu jau mērs [Mārtiņš] Bondars (LRA),” pauda Liepiņš.

Viņš uzsvēra, ka neprasa apturēt jaunā domes sastāva darba sākumu, bet rosina izskatīt iespēju par atkārtotas balsošanas noturēšanu – “tieši tā, kā CVK to izsludinājusi Ķekavā, kur runa bija tikai par sešiem aizdomīgiem biļeteniem, nevis 15%, kas nokļuva defektīvās kastēs”.

Liepiņš netika ievēlēts Rīgas domē, tomēr, kā zināms, VL-TB/LNNK vēlēšanās galvaspilsētā ieguva 9,25% balsu, iegūstot sešus mandātus.

Kā ziņots, CVK iepriekš, skatot citu sūdzību, nolēma neatcelt vēlēšanu rezultātus Rīgas 38 iecirkņos.

Ar aicinājumu atcelt rezultātus Rīgā 38 iecirkņos bija vērsies partijas “Vienotība” Rīgas domes deputāta kandidāts Valdis Gavars, kurš šodien gan atsauca nelielu daļu no iesnieguma.

CVK locekļi sēdē secināja, ka nav pierādījumu, ka šajos vēlēšanu iecirkņos būtu notikuši pārkāpumi, kas ietekmētu vēlēšanu rezultātus Rīgā.

Saistītās tēmas: CVKRīgas DomeVL-TB/LNNK

youtube icon
Abonēt youtube